Александра Гюзелева и Димитър Стоянович се завърнаха в ефира на БНТ

Александра Гюзелева и Димитър Стоянович се завърнаха като водещи на предаването "Култура.БГ" в ефира на БНТ. В средата на април двамата бяха отстранени от предаването, а това предизвика сериозни критики. В знак на протест културни дейци обявиха, че отказват да участват в предаването, докато Гюзелева и Стоянович не се завърнат в ефир.

В понеделник сутринта двамата отново бяха на екран, въпреки че според така и непоказаната на екипа заповед те трябваше да бъдат заместени до края на извънредното положение от третия водещ на предаването Анна Ангелова.

През април от предаването бяха отстранени и изпълнителните му продуценти. Мястото им бе заето отново от Ангелова. Сега обаче тя излиза в отпуск,  съобщава "Площад Славейков".

Миналият месец не бе подновен и договорът на БНТ с водещия на предаването "Бизнес.БГ" Марио Гаврилов. Той обаче вече е заменен с друг водещ - Илина Бисерова. Тя е журналист от 14 години. Освен в БНТ, е работила във в. "Труд" и в Дарик радио - Варна. 

В началото на тази година режисьорката и актриса Боряна Пунчева беше освободена от поста главен продуцент на филмова студия "Екран", а договорът на Сашо Йовков като ръководител на дирекция "Спорт" не бе продължен.  

От известно време БНТ се разделя постепенно с хората в пенсионна възраст, но това не са единствените съкращения в телевизията. Формалното обяснение за случващото се е лошото финансово състояние на държавната телевизия, която е в пракитчески фалит.

Тя очаква спасителна финансова инжекция от държавата, но в сегашната криза вследствие на коронавируса, не е ясно на какво може да разчита. В същото време директорът на БНТ не е предложил цялостен план за разрешаване на проблемите в БНТ, освен идеята  му тя да се откаже от комерсиална реклама за сметка на повече пари от данъкоплатците. БНТ отдавна се нуждае от по-сериозни реформи, но такива няма. Вместо това и принудително подалият оставка предишен шеф на БНТ Константин Каменаров, и наследникът му Кошлуков, се освободиха от редица неудобни кадри, включително журналисти.

През септември 2019 година БНТ се раздели и с друг дългогодишен спортен журналист – Камен Алипиев – Кедъра. Формалният мотив беше, че нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да бъде част от дирекция "Спорт", въпреки че работи в БНТ от 1987 година.

Кедъра също беше сред малкото журналисти от БНТ, които подкрепиха протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 година.

В началото на миналата година и разследващата журналистка Валя Ахчиева се раздели с обществената телевизия след скандал. Предаването ѝ "Открито" бе спряно, а за това се разбра от обявения конкурс на БНТ. Тогава бе съобщено, че докато тече конкурсът, "съществуващият тв формат ще бъде временно спрян". Не беше посочено изрично кой е съществуващият тв формат, но единствено "Открито" беше представено като предаване за разследваща журналистика.

Няколко дни по-късно самата Ахчиева обяви, че тогавашният шеф на телевизията Константин Каменаров ѝ е забранил да пише, говори и прави разследвания за други медии. Преди обявяването на конкурса за нов разследващ тв формат едно от предаванията ѝ беше спряно, а тя уведомила ръководството, че ще продължи да работи без договор за други медии извън работно време. Спряно беше излъчването на разследването за бетонов възел в село Ябланово (край Сливен), а журналистката е получила "последно предупреждение за уволнение". През март 2019 година се разбра, че една от причините за спирането на "Открито" е непредвидена фактура за 960 лв., с която Ахчиева платила на лаборатория за изследване на качеството на бетона от въпросния възел в Ябланово.

След два конкурса, единият от които се провали, едва в началото на 2020 година БНТ обяви, че е намерила разследващ журналист за ново предаване. В сряда в ефира на телевизията започва разследващо предаване "Следите остават" с Богдана Лазарова.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини