Мая Манолова обяви, че се готви за избори

Бившият депутат от БСП, неуспял кандидат за кмет на София и предишен омбудсман Мая Манолова обяви, че ще се яви на следващите парламентарни избори. Това стана по време на организиран от нея "седящ протест" пред Министерски съвет, заедно с майките от инициативата "Системата ни убива".

Понастоящем Манолова се представя като председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ". При създаването ѝ Манолова се кълнеше, че "Изпрати се.БГ" нямало да става партия.

Досега майките от "Системата ни убива" твърдяха, че нямат политически пристрастия. Реално, след големите протести на майки на деца с увреждания, които доведоха до оставката на Валери Симеонов като вицепремиер, се стигна до разцепление сред майките и до формирането на две инициативи - "Системата ни убива" и "Системата ни убива всички".

Манолова се похвали, че за днешния протест в София са пристигнали привърженици на нейната платформа и на "Системата ни убива" от над 24 града – Русе, Велико Търново, Генерал Тошево, Добрич, Варна, Айтос, Банско, Своге, Кресна, Шумен, Ловеч, Раднево, Пазарджик, Батак, Благоевград, Сливен, Смолян и други.

Манолова представи свои 19 мерки за справяне с кризата с Covid-19 на обща стойност 2.5 млн. лв., предаде БНР.

"Днес обявявам нашата икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-Covid-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на Covid-19, но и на управленската немощ на "Борисов-3". Борисов не е единствен, алтернатива има", заяви Манолова.

Тя обяви, че започва обиколки в цялата страна в следващите 19 месеца.

Една от мерките в програмата на Манолова е създаването на "Национална програма "Работа за всеки" на стойност 2.5 млрд. лв. Идеята е за 19 месеца държавата да плаща минимална работна заплата и осигуровки в около 320 000 семейни и малки фирми, ако назначат до 50% допълнителни работници на пълно или съкратено работно време. 

Втората ѝ мярка е създаване на семейни стопанства чрез подпомагане със земя и пари на всички, които искат да се занимават с отглеждането на традиционни култури и животновъдство. 

Третата ѝ мярка е социална и предвижда държавни чекове за детегледачки, гледачи и асистенти на възрастни хора и хора с увреждания, а също и безплатна детска градина за всяко дете в България. Това щяло да струва допълнително 300 млн. лв.

Четвъртият акцент е подкрепата на малкия и средния бизнес. В него влиза и премахването на някои данъци за 19 месеца - данък върху едноличните търговци, данък върху застрахователните премии, данък върху доход от лихви и срочни банкови депозити и данък наследство. В плана ѝ се предвижда и въвеждане на такса върху сделките с луксозни стоки.

Манолова предвижда още законодателни промени срещу банките, колекторите, частните съдебни изпълнители и фирмите за бързи кредити. Тя предвижда и временни мораториуми при безконтролен ръст на цените на ток, вода, парно.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Да
    Дамян
    2 -1
    22:16, 23 май 2020
    Мая не разбра ли,че не става за водач .То не може само с голяма уста , и ум трябва.Тя все сметки без кръчмар прави.
  • 2
    Пе
    Пешев
    1 0
    08:10, 24 май 2020
    Поредната червена пушилка.200 човека.Голям файтон.
  • 3
    На
    Наблюдател
    1 0
    13:01, 24 май 2020
    Аман от пенкилери!
  • 4
    Ан
    анонимен
    0 -2
    15:10, 24 май 2020
    само мая ще ни управи тя е жена с авторитет а не боклук
Последни новини