Митрополит Николай освети църква в Брезе за 300 души, чакали я 17 години

Изображение 1 от 4

    На освещаването на храм “Св. Йоан Предтеча” в девинското село Брезе на 14 юни се събраха депутати, кметове, партийни активисти и много жители от региона на Девин и околните селища. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши освещаването на новопостроения храм и възглави архиерейската света Литургия.

    Идеята за изграждането на православния храм е от 1995 г., а първата копка е била направена през месец май 2003г.
    Събитието се превърна в празник за селото, защото се изпълни едно желание на хората, ктиторите и дарителите след толкова много години в Брезе да имат църква. Новият храм ще се обслужва от отец Тодор Веселинов.
    „Днес е исторически ден за с.Брезе, където досега храм не е имало, но това не означава, че не е имало църква. Вярвам, че Бог ще благослови този храм с благодат!“, каза в проповедта си митрополит Николай. Той благодари на всички, които са вложили труд и са дарили средства за изграждането на църквата и посочи, че техните имена ще бъдат записани в Книгата на живота.

    Храмът се числи  към Девин, Смолянска духовна околия и ще го обслужва отец Тодор Веселинов. Идеята за църква е от десетилетия, но инициативата за построяването й стартира през 2003 и 17 години по-късно е готова и ще посреща вярващите и гостите на селото. Без църква от век и  почти 50 години без джамия, живеят близо 300 души българомохамедани в селото, което сега ще има православен храм след като жителите му направиха масово покръстване преди години.

    В района на девинското село в миналото е имало пет църкви и манастир, чиито руини още съществуват. От столетие обаче няма православен храм в селото, няма и джамия след като през 1972 г., при смяна на имената на българомохамеданите в Родопите е била съборена.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини