При 50% изследван персонал в завод за авточасти в Смолян, 60 души дали положителен резултат

Изображение 1 от 2

    По неофициална информация в завода за автомобилни части „Хроновски“ в Смолян 15.5% от половината персонал са дали положителни проби. Това на практика означава, че от 750 персонал са изследвани вече 375 души и резултатите сочат 60 души позитивни.

    „Не е малък броя позитивни в завода за автомобилни части, към момента е направена пълна дезинфекция на предприятието, на автобусите, които превозват работниците, с предписание на РЗИ Смолян са спрени няколко поточни линии, дадени са предписания за засилени противоепидемични мерки.“, обяви шефът на РЗИ д-р Мими Кубатева на редовния брифинг за епидемиологичната обстановка в областта на 29 юни.

    В почивните дни са провеждани разговори с ръководството, към днешни дата са осигурени и шлемове за работа на работници, допълни тя и каза, че се търсят още възможности за повече защита, като ще се спрат автобусите, които са рисково място, транспортът ще се уреди по друг начин, може би със собствен превоз.

    „С хората, които останат на работа, извън кръга на позитивните и контактните, ще продължи работата с тях при направен план за реорганизация на самия работен процес.

    Изследвана е половината от персонала, ще има последващи проби за останалата част, като броят на позитивните като цяло ще стане ясно когато има пълна информация. Към момента около 15.5 % от персонала от 750 души са положителни. От 375 изследвани, 60 проби са положителни в лабораторията, която е наел работодателят, неофициална информация е, вероятно част от пробите ще трябва да се потвърдят в Националната лаборатория.“, коментира д-р Кубатева.

    Работодателят е поел ангажимент да се изследват всички, когато миналата седмица излязоха първите положителни резултати за ковид-19 на работници в предприятието, така че тестването ще продължи да се търсят възможности здравите да останат на работа.

    „С цел да се продължи работата на предприятието се търсят критични точки и да се направи възможното да се прекъсне предаването на заразата. В ситуацията, в която се намираме в момента, гаранции за опазването няма. Затова сме склонни да оставим да работят, защото ако чакаме момент, в който всички работници да са здрави, в скоро време не съм сигурна, че ще дойде този момент.“, каза в заключение д-р Кубатева.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини