349 са излекуваните от ковид-19 в Смолян и областта

„Общо установените случаи на COVID-19 за област Смолян от началото на извънредното положение са 444, от които 349 са излекуваните пациенти. За съжаление, имаме и 12 смъртни случая.“, така Областният управител Недялко Славов представи обобщена информация за актуалната епидемична обстановка в област Смолян на ежеседмичния брифинг пред медиите.

„Новите случаи от последната седмица са 34, което за периода ни поставя на 14-то място сред другите области в страната по брой установени заразени. Към днешна дата, 27 юли 2020 година, активни са 83-ма души от региона, като 47 от тях са на домашно лечение, а 36 са хоспитализирани – 20 в МБАЛ-Смолян, 7 в МБАЛ-Девин, 5 в МБАЛ-Мадан и останалите са настанени за лечение в болници в Гоце Делчев, в Пазарджик, Пловдив и ВМА.“

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева представи подробно измененията в епидемичната обстановка за последната седмица: „34 са новорегистрираните лица – на възраст от 11 месеца до 81 години. 10 от тях са на лечение при домашни условия, 24-ма са постъпили в заведения за болнично лечение. За периода има едно починало лице от община Рудозем, което е било настанено в УМБАЛ „Свети Георги“-гр.Пловдив за лекуване от съдово заболяване. При направена профилактична проба се оказва позитивен на коронавирус, след което е приведен в инфекциозна клиника, където настъпва и смъртта. Освен 24-мата новооткрити, постъпили в болница, още трима пациента са хоспитализирани след влошаване на състоянието при домашно лечение. Дехоспитализираните през последната седмица са 23-ма. Снети от отчет са 31 лица, с които броят на излекуваните става 349.“

Д-р Кубатева обърна внимание, че през последната седмица най-голям брой новооткрити и хоспитализирани пациенти с коронавирус са в община Смолян и община Борино.

Към момента 146 лица са контактни на позитивни и те са сведени под карантина, по-голямата част от които са от Борино, Мадан, Рудозем и Смолян. Броят на карантинираните лица, пристигнали от рискови зони е 35, от които най-голям е броят в община Рудозем, община Смолян и община Девин.

През изминалата седмица са изпратени 109 проби за PCR-тест, от които 19 са на медицински персонал, като 2 проби са положителни – на общопрактикуващ лекар от община Рудозем и на лекар от общинската болница в Девин. Направените бързи тестове за периода са 104, от които 15 са положителни за антитела.

В заключение, относно наближаващия мюсюлмански празник Курбан Байрам, д-р Мими Кубатева призова гражданите да бъдат отговорни и да избягват струпването на много хора и интензивните социални контакти, особено в общините Борино, Мадан, Рудозем и Смолян, където установените случаи на COVID-19 са най-много и опасността от разпространение на заразата е най-голяма.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини