Народно читалище „Извор – 1920“ в село Арда чества 100-годишен юбилей с богата програма

Народно читалище „Извор – 1920“ в село Арда ще открие Юбилейната седмица за честване на вековната годишнина на 24 август 2020г. Програмата е наситена с прояви в дните до 10 септември 2020г., въпреки епидемичната ситуацията и затрудненията от нея. При спазване на изискванията домакините са подготвили Юбилейната седмица и подобаващо ще отбележат един век самодейност, в която са участвали поколения арденци. 

Откриването е предвидено да започне в 10.00 часа с раздаване на флаери и диплянки на населението, в които ще бъде представяне на кратка история на читалището и ще бъдат обявявени предстоящите дейности, включени в юбилейната Програма.

От 13.00 часа във фоайето на читалището ще се открие фото изложба под надслов „ В началото бе само ентусиазъм“ , с представяне на фотоси от създаване на читалището до наши дни. Тематичен акцент на изложбата е „Минало, настояще и бъдеще на НЧ „ Извор 1920“.

В 16.00 часа ще се открие изложба на традиционни родопски носии и обявяване на конкурс за изследователска и проучвателна дейност, включваща изработка на албуми с песни, приказки, легенди, предания, обреди и обичаи от родния край на тема: „Живите човешки съкровища на Арда.

В следващите дни са предвидени още множество прояви, като в програмата до края на Юбилейната седмица са предвидени:

На 26.08.2020 г. от 10.30 часа Рисунка на асфалт с деца на тема „ Моето виртуално читалище: Вчера , днес и утре“.

На 27.08.2020 год. от 10.30 часа: конкурс за обособяване на емблематичен кът в читалището посветен на 100-годишния юбилей.

На 28.08.2020 год. 16.00 часа : в навечерието на юбилея в салона на читалището по предварителен часови график /съобразено спазването указания във връзка с епидемичната обстановка/ Клубът по битова култура ще пресъздаде елементи от абаджийството, характерно за нашия край. Заедно с клуб „ Веселие “ и участниците в конкурса „Живите човешки съкровища на Арда“, ще бъдат представени албуми с песни, приказки, легенди, предания, обреди и обичаи от родния край, както и материали, записани от участници в конкурса.

На 10.09.2020 год. от 10.30 часа се инициира работна среща, като на принципа на „Световното кафе“ ще се проведе дискусия с читалищното ръководство, експерти и ръководители на културни институции на тема: „ Читалището 19 – 21 век“.

Ще бъде представена обобщена информация за приоритетите, констатирани при юбилейното честване. Акцент ще са аспектите за неговото бъдеще и за връзката му със съвременното общество, историческите дадености и предизвикателства, пред които се изправят културните дейци.

Програмата има за цел да представи читалището, като пазител на родопските ценности и духовни традиции, да популяризира съхраняваните в него културни ценности. Целите са да се разширят параметрите на дейности с младежката аудитория, сътрудничеството с водещи културни институции- библиотеки, музеи, читалища и гражданското общество.

На работната среща читалищното ръководство ще представи Презентация на юбилеен вестник с емблематични акценти от читалищната си дейност през 100-годишната си летопис. Организаторите предвиждат и създаване на юбилеен филм.

Читалищното настоятелство кани всички, които са свързани със село Арда, дейността на просветната институция, самодейци и родолюбиви родопчани да споделят празника.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
26 сеп 2020
Последни новини