Всяка пета малка фирма пред фалит. Преглед на печата

Международно признание за Димана Ташева от конкурса Color My Heart with Peace, посветен на 70-годишнината от избухването на Корейската война. Идеята на конкурса е да се помогне за обединението на Северна и Южна Корея и постигането на световен мир.

„Заплатите в частния бизнес в Елин Пелин и Ботевград се доближават до заплати в частни фирми в София и Пловдив“, пише „24 часа“. Доходите в малки градчета нарастват в браншове като индустриален добив и износ. Изводите са от проучване на Института за пазарна икономика, според което в две трети от общините държавните предприятия дават по-добри заплати спрямо частния сектор.

„Всяка пета малка фирма пред фалит“ пише „Монитор“. По данни на Асоциацията за защита на потребителите близо 93 на сто от бизнеса у нас се представлява от малки и микро фирми. Именно те са понесли основния удар от Covid-кризата  и продължават да изпитват трудности.

„21 на сто от малките фирми са пред фалит“ е водещото заглавие на „Дума“, което цитира анализ на Стопанската камара. През юни компаниите в несъстоятелност са се увеличили с 80 на сто. Вестникът цитира и данни на Националния статистически институт, които показват, че е отминал краткият период през юни, в който бизнесът беше настроен оптимистично за бъдещото си развитие.

Земя“ допълва мрачните констатации със заглавие „100 хиляди стопанства по-малко заради пустите села“. Вестникът цитира интервю за БНР на Николай Маринов от Министерството на земеделието. От първи септември започва третото поредно броене на фирмите у нас, припомня изданието.

Преди началото на учебната година ще има сериозни проверки на училищните автобуси и техните водачи , пише „Телеграф“.  Коронакризата е попречила да се извършат тези  проверки до този момент на годината.

„Гроздето по-малко с 10 процента, но по-сладко“, информира „24 часа“. Виното от реколта 2020-та ще бъде качествено, високи добиви очакват в Пловдивско, Врачанско и Сухиндол.

Силистра и Велико Търново са с най-високи цени на кашкавала, информира „Монитор“. Според Държавната комисия на стоковите борси и тържищата, за една година сиренето е поскъпнало при цените на едро със 65 стотинки. Доматите от оранжерия са по-скъпи с 30 стотинки на едро спрямо края на август миналата година.

„Зимнината ще е с по-високи цени от миналогодишните“, обобщава „Труд“. По-скъпи са доматите и чушките в сравнение със същия период на миналата година въпреки поевтиняването им спрямо предишната седмица. С 33 на сто е поевтиняването в цените на едро при дините.

 „Топлинни счетоводители бавят фактурите“, предупреждава „Телеграф“. В енергийното министерство умуват дали да удължат срока за възражения срещу представените от фирмите за дялово разпределение суми. Днес е последен ден за възражения, въпреки че има абонати на топлофикациите, които още не са получили изравнителни сметки.

„България върви към политически хаос“ е водещото заглавие на „Труд“ на базата на поръчан от вестника социологически сондаж на агенция „Сова харис“. Ако днес се проведат парламентарни избори, седем политически формации ще влязат в Народното събрание, пише вестникът. Засега тезите на протеста имат надмощие, но е в ход консолидация и на хората с противоположната гледна точка, сочи още анализът.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини