В Смолянска област учебната година тръгва със закрити училища, столове за хранене на открито и строги мерки срещу коронавируса

В Смолянска област три училища няма да отворят врати за новата учебна година, стана ясно днес на пресконференция на Областният управител Неделяко Славов и шефът на РУО-Смолян Мария Семерджиева. Закритите училища с решения на ОбС са три, като две са в община Девин. Училището в село Осиково се закрива, тъй като останало с 1 ученик, а училището в село Селча се закрива, тъй като има само 2-ма ученици. Закрито бе и училището в село Средец, както и детската градина в неделинското село.Нулеви паралелки в 1 клас има в училищата в селата Ягодина, Лясково и АрдаС 1 първокласник са училищата в Настан, Букова поляна и Забърдо.

15-ти септември ще се проведе присъствено, като в 58-те училища в 10-те общини ще влязат общо 9119 ученици. Първокласниците в региона са едва 656. Най-много са учениците в пети клас – 902, в 12 клас са 772. Детските градини са 48 в областта и в тях има 2893 деца.

Изключително строги мерки са взети в смолянските школа за препазване на децата от коронавирус. Дори някои  училища ще хранят децата в пригодени за това помещения в дворовете на учебните сгради. "В училищата децата няма да се местят по кабинети, всеки клас ще се обучава в класната си стая. Кабинетите по изобразително изкуство, биология, химия, ИКТ ще се използват при строги мерки за дезинфекция, с по-дълъг период между часовете за дезинфекция. 10 000 маски еднократни сме поръчали допълнително, за да има в системата. В столовете и бюфетите децата ще се хранят по график, за да няма близкостоящи ученици и опашка. Всяко училище ще си организира филтър сутрин. Няма да се допуска споделяне на храна и напитки между децата. Всеки ден ще се прави беседа в класовете за това как да се пазим. Допуска се децата да си носят храна от вкъщи, на открито, и кетъринг, но храната да е в еднократна опаковка и с еднократни прибори. Няма да се допускат външни лица в училищата. Няма да има престой в учителските стаи. Комуникацията с родителите се препоръчва да е чрез онлайн родителски срещи“, каза Семерджиева.

В самата класна стая чиновете са преместени и подредени на разстояние. Децата трябва да ходят с маски в коридорите и тоалетните. При болно дете решения за карантина ще се вземат с РЗИ. До идването на родителя или настойника болното дете ще бъде изолирано в специално обособено за целта помещение.

Анелия Веселинова

 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини