В Смолянска област учебната година тръгва със закрити училища, столове за хранене на открито и строги мерки срещу коронавируса

В Смолянска област три училища няма да отворят врати за новата учебна година, стана ясно днес на пресконференция на Областният управител Неделяко Славов и шефът на РУО-Смолян Мария Семерджиева. Закритите училища с решения на ОбС са три, като две са в община Девин. Училището в село Осиково се закрива, тъй като останало с 1 ученик, а училището в село Селча се закрива, тъй като има само 2-ма ученици. Закрито бе и училището в село Средец, както и детската градина в неделинското село.Нулеви паралелки в 1 клас има в училищата в селата Ягодина, Лясково и АрдаС 1 първокласник са училищата в Настан, Букова поляна и Забърдо.

15-ти септември ще се проведе присъствено, като в 58-те училища в 10-те общини ще влязат общо 9119 ученици. Първокласниците в региона са едва 656. Най-много са учениците в пети клас – 902, в 12 клас са 772. Детските градини са 48 в областта и в тях има 2893 деца.

Изключително строги мерки са взети в смолянските школа за препазване на децата от коронавирус. Дори някои  училища ще хранят децата в пригодени за това помещения в дворовете на учебните сгради. "В училищата децата няма да се местят по кабинети, всеки клас ще се обучава в класната си стая. Кабинетите по изобразително изкуство, биология, химия, ИКТ ще се използват при строги мерки за дезинфекция, с по-дълъг период между часовете за дезинфекция. 10 000 маски еднократни сме поръчали допълнително, за да има в системата. В столовете и бюфетите децата ще се хранят по график, за да няма близкостоящи ученици и опашка. Всяко училище ще си организира филтър сутрин. Няма да се допуска споделяне на храна и напитки между децата. Всеки ден ще се прави беседа в класовете за това как да се пазим. Допуска се децата да си носят храна от вкъщи, на открито, и кетъринг, но храната да е в еднократна опаковка и с еднократни прибори. Няма да се допускат външни лица в училищата. Няма да има престой в учителските стаи. Комуникацията с родителите се препоръчва да е чрез онлайн родителски срещи“, каза Семерджиева.

В самата класна стая чиновете са преместени и подредени на разстояние. Децата трябва да ходят с маски в коридорите и тоалетните. При болно дете решения за карантина ще се вземат с РЗИ. До идването на родителя или настойника болното дете ще бъде изолирано в специално обособено за целта помещение.

Анелия Веселинова

 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини