Президентът Румен Радев уважи празника на Девин, призова за обединение пред всяка достойна кауза

    Ние сме изправени пред нашата висока отговорност да стоим обединени пред всяка достойна кауза - това каза президентът Румен Радев в словото си пред жителите на Девин. 

    Държавният глава участва в тържествата по повод 108 години от освобождението на града по време на Балканската война. Президентът прие почетния караул и присъства на тържествената заря-проверка, на която беше почетена паметта на хилядите български офицери, войници и доброволци, отдали живота си за свободата.
    „Тук всяка стъпка не само разкрива величието и красотата на планината. Всяка стъпка тук ни напомня за поколенията преди нас, за които достойнството и свободата винаги са били смисъл на съществуване. Затова днес скланяме глави пред героичната саможертва на хилядите български офицери, войници и доброволци, които през паметната 1912 г. отдадоха живота си, водени от своя свещен дълг да дарят свобода и надежда на своите кръвни братя и сестри, останали отвъд пределите на родината. В дълг пред тяхната обща саможертва, независимо от тяхната вяра и етнос, но отдали живота си за свободата и за националното обединение на нашия народ, днес ние сме изправени пред нашата висока отговорност да стоим обединени пред всяка достойна кауза. Да вярваме в своите сили и заедно да крачим напред. Аз съм убеден в успеха на този път, защото вие девинчани сте пословични с вашата честност, трудолюбие и всеотдайност. С вашето гостоприемство и затова вие сте заслужено богати на приятели от близо и далече“, каза в словото си президентът.

    Тържеството започна с изпълнение на младите гайдари от Общинския детски комплекс. След това беше открита паметна плоча с барелеф на Игор Юруков, най-уважаваният кмет на Девин, управлявал родопската община в периода 1962 – 1971 година.
    На празника присъстваха депутатът Дора Янкова, областният управител на Смолян Недялко Славов и заместникът му Владимир Гърбелов, както и духовниците от двете религии. Девин получи и много поздравителни адреси.
    А тържествената заря очарова девинчани.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини