Пандемия: "Групировки" изгладнели маймуни тероризират туристически град в Индия

  Във времето на коронавирусна пандемия хиляди маймуни тероризират Шимла - бивша лятна столица от британската колониална епоха в северната част на Индия, преследвайки местните жители и гости и причинявайки им понякога сериозни наранявания, предаде Франс прес.

  По време на строгата национална карантина от март до юни, повечето от макаците-мародери напускат тази известна туристическа дестинация с изискани викториански сгради в подножието на Хималаите и се отправят към околностите й в търсене на храна.

  С последвалото облекчаване на ограничителните мерки косматите терористи се завръщат в града. Около 50 "групировки" от гладуващи маймуни възобновяват тормоза, налитайки да крадат чанти и да хапят минувачите.
  Шимла, град със 160 000 жители и столица на щата Химачал Прадеш, привлича туристи, особено през лятото, предлагайки им спасение от жегата, но и маймуни, които се гощават с оставените от тях остатъци от бургери или пици.

  Четиридесет и шест годишният Нанд Лал показва нараняванията, причинени му от косматите терористи насред улицата. "Минавах покрай група маймуни, когато доминиращият мъжкар внезапно ме нападна, последван от още трима. За щастие намерих пръчка и успях да ги прогоня. Имам синини по цялата глава и лицето. Течеше ми кръв от ухапване по гърба. Наложи се да ми направят няколко инжекции срещу бяс", разказва потърпевшият.

  "Хората са много уплашени и не знаят какво да правят", казва пенсионираният съдия Кулдийп Чанд Суд, сочейки дупката, оставена в крака му от ухапване от маймуна, нападнала го докато седи и чете на терасата на дома си.

  В неговия квартал Санджаули много къщи защитават терасите и прозорците си с метални клетки от маймуните, които не се свенят да проникват в домовете и да опразват хладилниците.

  Като магнит за макаците-мародери са и преливащите от отпадъци кошчета пред хотелите и ресторантите, обяснява Раджеш Шарма, представител на местната власт.

  "С подобряването на системата за събиране на боклука, маймуните преживяват по-трудно. Навиците им обаче си остават същите. Те налитат да изтръгват всичко, което виждат в ръцете на хората. Ако не намерят нищо, хапят", казва Шарма.

  Не са пощадени дори посетителите, които идват да се любуват на храма на Джакху, където се намира една от най-големите в страната статуи на бога-маймуна Хануман. Гостите често остават без очила или други блестящи предмети в резултат на набезите на макаците.

  Когато не преследват хората, маймуните в щата, чийто брой надхвърля 130 000, ядат или унищожават плодовете и реколтата в полетата, причинявайки годишни загуби на стойност милиони долари.

  Почитани навремето, сега маймуните са обявени за вредители от правителството, и подлежат на елиминиране. Официална кампания за изтребването им обаче не е лансирана, въпреки че селяните са отровили незаконно стотици животни.

  В Шимла, както и в други градове на щата, продължава кампания за стерилизация на маймуните

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
  02 дек 2020
  Последни новини