Стресът от изолацията и икономическата несигурност в пандемията отключват агресията у дома

  25 ноември е обявен за Международен ден против насилието над жени.

  В целия свят на тази тема се посвещават поредица от събития, които ще продължат до 10-ти декември-Международният ден на правата на човека. Двете дати  са обвързани, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

  Така се ражда и глобалната кампания „16  дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, която е под егидата  на ООН.

  В ситуацията на здравната криза, ограничаването на свободното движение и затварянето на хората по домовете им в редица държава за по-дълго или по-кратко време, заради стреса в тази ситуация на икономическа и социална нестабилност, специалистите отбелязват ръст на домашното насилие в глобален мащаб.

  В региона на Хасково данните са също тревожни, споделя психологът Петя Петкова, управител на Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и съучредител на Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“, част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“.   

  -Г-ж Петкова, през март, когато бяха наложени първите драстични мерки заради здравната криза у нас, когато много хора останаха по домовете си, а някои загубиха и работата си, прогнозирахте скок на случаите на домашно насилие, сбъдна ли се това мрачно очакване ?

  -За съжаление да, данните са стряскащи, дори и за нас от Фондацията. Отчитаме ръст от 32 % на регистрираните случаи на местно ниво от началото на годината до октомври, в сравнение същия период на миналата година. Най-сериозното покачване е именно в предходния период на затваряне на държавата. Колегите от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“ отчитат увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната от 30% до почти 50% на места. Данните и в световен мащаб са в тази посока- ръст на домашното насилие от началото на пандемията.

  През трите консултативни центъра на фондация „Х и Д Джендър перспективи„ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“- в Хасково, Димитровград и Свиленград са преминали 359 души за десетте месеца на тази година, като от тях 187 са възрастните. 155 са жените. Отчитаме и увеличение на мъжете, потърсили нашите психолози, юристи и  експерти по социалните въпроси, като жертви на насилие у дома. За десетте месеца на тази година те са 32-ма.

  За първи път сега отчитаме в анализа и броя на децата, жертви на домашно насилие- 172. Някои от тях са пряко пострадали от насилието вкъщи, други са косвени жертви. Защото, когато вкъщи има насилие, страдат всички в този дом. Засега не включваме в статистиката пострадалите косвено роднини от насилието, макар че в България те не са малко, предвид, че често в един дом живеят няколко фамилии.

  -Казвате, че броят на мъжете се увеличава. Обикновено пострадалите от домашно насилие мъже са възрастни хора и сега ли това е така?

  -В повечето случаи са хора, унижавани и тормозени психически и физически от внуците или децата си  заради икономически изгоди или имотни спорове.  

  -Каква е ситуацията при децата? Като психолог, който работи ежедневно с пострадалите от домашно насилие, кои са най-фрапиращите разкази, които чувате и които са ви разтърсили?

  -Най-тежки са разказите и преживяванията при сексуално насилие вкъщи, от близки хора. И в момента работим по такъв случай-дете, насилено от собствения си баща. Бяхме потърсени от майката.

  -Търсят ли ви деца, които искат да помогнат на свой близък, жертва на домашно насилие, получавате ли сигнали от тях самите за тормоз?

  -Подрастващите вече имат повече информация по тази тежка тема и някои от по-големите деца вече осъзнават важността от споделянето с експерти. Получавали сме сигнали от тийнейджъри, на възраст 15-18 години. Тези, които ни търсят директно в Консултативния център, обикновено идват за помощ за себе си, но има и такива, които подават сигнал за тормоз над родител.

  -Знаем, че темата за домашното насили е табу в малките общности. Хората от по-малките населени места, където всички се познават, трудно споделят за проблемите си вкъщи-за психическия и физически тормоз. Разчупва ли се вече тази рамка?

  -Наблюдаваме, че усилията на организациите, които се занимаваме с темата и ежегодно, освен че помагаме пряко на хората, правим и много информационни кампании, вече разчупват съзнанието на хората, в това, че често споделянето с експертите може да спаси живота ти. Че насилието не трябва да се търпи под каквато и да е форма и че оставяйки „заключен“ проблема зад вратата на дома си, той може да ескалира.

  В консултативните ни центрове, регистрираните лица над 18 г за десет месеца са: в  Хасково и региона -114 души, в Димитровград и региона – 49, в Свиленград сме работили с 24 души до момента, девет са жертвите на домашно насилие, които са ни потърсили и които живеят извън област Хасково.

  -Вие отговаряте и за Кризисния центъра за жертви от домашно насилие в Димитровград, който е с най-голям капацитет в страната. Колко души са настанени там в момента?

  -Капацитетът му е за десет души. В момента има две жени с пет деца в него.

  В Кризисния център в Димитровград за десетте месеца на годината са били настанени 17 жени и техните деца.

  -Какво ще се случи с Кризисния и Консултативните центрове, след новите и по-драстични мерки, наложени днес в страната заради пандемията?

  -Продължаваме да работим. Всички специалисти са на линия. Малко е по-сложна ситуацията с приема в Кризисния център, защото като социална институцията там той става след представянето на отрицателен PCR тест, а често хората, които се нуждаят от анонимност могат да си позволят да го платят.

  Интервю на Красимира Славова, използвани са въпроси и на eTV

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Бъ
   България
   9 -5
   19:40, 25 ное 2020
   Изолация няма мерки няма но стресът го има защото слъжи не се живее трябва да се затворят не хранителните големи магазини в Хасково и в цяла България но пак лъжи и то големи има хора които никога не са си слагали маски и сеят зараза за какво ни занимават по медиите сутрин вечер как да се ограничи струпването на много хора я сега къжете кмете община и филан кишията!!!
  • 2
   :)
   : )
   19 -2
   20:10, 25 ное 2020
   Защо махнахте статията за протестът срещу корумпираната кметица, която се кани да "ремонтира" пикливият харманлийски площад за 4 млн. лв. ?
   Тя ли ви се обади, мишоци ?
  • 3
   Ужас с тоя Коронавирус
   .....
   И маникюристките не работят
  • 4
   Хр
   Христо
   11 -5
   20:52, 25 ное 2020
   Отключва, грънци...Селтака винаги ще намери повод да тресне един тукат на жена си.
   Кретена е кретен за цял живот..
   • Интересно че всички
    герои на Смирненски се появиха отново в България
    - цветарките , проститутките , туберколозата
    и т.н и т.н

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини