Красота за очите и радост за сърцето в пътуващата изложба „Цветове“

    Настроение и красота. От нюансите на две култури в пограничните райони на България и Турция -Ивайловград и Кешан носи изложбата „Цветове“, която от днес може да се види в Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково.

    Изложението показва картини и фотоси на сгради, изрисувани в рамките на пленерите, организирани по проекта в градовете Ивайловград, Кешан и село Чамлъджа.

    Водещ на арт инициативата е Сдружение „ Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция“-Ивайловград с партньори Община Кешан и кметството на село Чамлъджа.

    „Цветовете“ е надграждаща изложба на показаната вече в предходен проект “Пътят на художника“, която гостува и в Хасково.

    В новото изложение са показани работите на турски и български художници, представители на живопистта и стрийт арт жанра.

    Идеята е да се представят малко известните погранични райони, в които са направени пленерите, но които са много живописни и богат природен ресурс, през погледа на творците.

    Експозицията представя 25 живописни платна от по 5 български и 5 турски творци на четката, както и 20 фотографии на работи на терен в трите населени места от България и Турция, в които са участвали десет стрийт автори. В изложението например може да се видят на снимки изрисуваната от художниците спирка в Ивайловград, подпорната стена към градския пазар, както и на едно от най-мащабните в проекта стенописи, реализиран на сградата на старото кино в пограничния български град. В реален размер стенописът е 6 на 3 метра.

    „Рисунките по сградите се възприемат много добре от хората и от двете страни на границата. Непрекъснато получаваме покани от населени места в Турция да им гостуваме и да рисуваме на тяхна територия. Но засега ситуацията с пандемията не позволява това“, ръководителят на българо-турския проект, финансиран по програма "Интеррег" Кремена Кьосева.

    Представители сред творците от българска страна има и от Хасковското дружество на художниците. Това са Татяна Форева и Неделчо Кучков.

    „С отлични впечатления съм от пленерите. Създадохме много приятелства и много топли отношения. Много гостоприемни са турците, както и нашите хора от Ивайловград. Очарован съм и много ми се иска да продължат тези наши срещи с колегите на живо и да имаме възможност да работим отново заедно“, каза при символичното откриване на изложбата този следобед Неделчо Кучков.

    „Цветове“ е имала пет спирки в Турция, в България е представена най-напред в Бургас, гостувала е преди Хасково и в Ямбол. Последно тя ще гостува в Ивайловград.

    В Хасково остава до края на годината.

    „Макар и в трудните времена на здравната криза, трябва да запазим духовността“, коментира Кремена Кьосева.

    Изложбата се представя в галериите, в които гостува, като се спазват всички наложени от здравните власти мерки. Картините и фотосите са качени и  онлайн, за да могат максимално много хора да се запознаят с работата на творците, каза още ръководителката на проекта.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини