Афганистанският президент е напуснал страната

Афганистанският президент Ашраф Гани е напуснал страната, съобщава телевизия "Толо нюз", цитирана от Ройтерс.

Ръководител на преходното правителство на Афганистан най-вероятно ще бъде бившият вътрешен министър и посланик в Германия Али Ахмад Джалали. От "Ройтерс" той се описва и като част от академичната общност в САЩ.

В президентския дворец в Кабул се провеждат преговори по предаването на властта на талибаните. Някои медии пишат, че афганистанските власти са решили да приемат условията, предложени от талибаните, като смяната на властта да стане мирно, без щурмуване на Кабул.

Представител на талибаните е заявил, че чужденците в афганистанската столица трябва да напуснат, ако желаят или през следващите дни да регистрират присъствието си при администрацията на талибаните, която ще бъде утвърдена.

Летището в Кабул работи, въпреки че градът е обграден от силите на талибаните. Няма да бъде преустановявана работата и на болниците и спешните служби. На полицаите и военните е разрешено да се приберат у дома.

Албанският премиер Еди Рама обяви тази сутрин, че страната му ще приеме афганистански бежанци, които бягат от управлението на талибаните, съобщи информационният сайт Екзит.

С изявлението си Рама потвърди информациите, че американското правителство е поискало Албания да подслони бежанци от Афганистан, които очакват да получат американска виза.

Албанският премиер каза още, че не знае дали правителството на Косово е било помолено да направи същото. Рама обаче изрази надежда, че ако това бъде поискано от Прищина, тя също ще приеме молбата на САЩ.

Той освен това спомена, че Албания вече се е съгласила да приеме няколкостотин бежанци в риск, като интелектуалци и жени, по молба на различни институции, които не назова.

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че според източници във Вашингтон американското правителство е в тайни разговори с Косово и Албания за временно настояване на афганистански бежанци, които са работили за САЩ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    23:23, 15 авг 2021
    В момента с Анджела в Берлин ( "Президент " )

    Утре той ще получи вилата си и много евро.

    Кой плаща? "Невярващите", кой друг?
Последни новини