Мъжете с дълги пръсти по-често шофират с несъобразена скорост

Специалисти от Университета на Майнц в Германия са открили, че мъжете с дълги пръсти карат колите си с по-висока скорост, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Учените изследвали 77 шофьори мъже, чиято средна възраст била 38 години. Оказало се, че шофирането е програмирано от раждането. Дължината на пръстите на ръцете зависи от нивото на тестостерона, на което е бил изложен фетусът в майчината утроба. Хормонът активизира растежа на безименните пръсти на ръката в сравнение с показалците.

Голям брой изследвания са показали, че здравето и поведението на един човек се влияят от дължината на пръстите му. По-високото ниво на тестостерон в утробата влияе върху работата на мозъка по-късно в живота и е свързано с по-висока агресивност и по-голяма склонност към поемане на рискове.

Германските учени пишат в сп. "Анализ и превенция на автомобилните катастрофи", че шофьорите, чиито безименни пръсти са по-дълги от показалците, правят повече нарушения на правилата за шофиране и имат повече дупки в талона си. Нарушенията им са от превишаване на скоростта до шофиране в нетрезво състояние.

Резултатите от изследването обаче не означават непременно, че жените са по-добри като шофьори. През 2005 г. учени от Университета на германския град Гисен откриха, че ниските нива на тестостерон у шофьори жени, чиито безименни пръсти са по-къси, са свързани с по-слаби пространствени умения. Тези жени по-трудно се ориентират по карти и не могат да паркират правилно. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини