Новият роботизиран телескоп за НАО "Рожен" е тестван успешно

Изпълнителят на договора за доставка и монтаж на новия 1,5 метров роботизиран телескоп за Националната астрономическа обсерватория "Рожен" (НАО) на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH завърши производството на телескопа и направи първите му тестове в заводски условия. Този проект е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Представители на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН са поканени да присъстват на тестовете и да проверят на място качествата на телескопа. Те имаха възможност да разгледат завода на фирмата и да се запознаят с производството на телескопи, и на полирането на огледалата за тях.

Новият апарат за космически наблюдения беше представен от собственика на фирмата Егон Дьобел и от мениджъра за продажби Дитмар Вайнцингер. Показана беше конструкцията на телескопа и начинът му на управление. Той превъзхожда трите съществуващи телескопа на "Рожен" преди всичко с възможността наблюденията към съответно космическо тяло да се осъществяват чрез дистанционно насочване и фокусиране. Оптичната му система, състояща се от три огледала, се управлява от компютър, с което се елиминират всякакви отклонения. Първите реални наблюдения на астрономически обекти бяха направени в нощта на 10 май.

Извършените тестове потвърдиха заложените в договора параметри за качество на оптичната и механичната система на телескопа. Системата за насочване и софтуерът за наблюдения също се оказаха в рамките на договорените параметри. Беше подписан протокол за извършените тестове, с което се счита, че телескопът е приет в заводски условия и процедурата по монтаж на наблюдателната кула и на телескопа може да продължи.

Според работния график на ASA, монтажът на наблюдателната кула и на купола ще се осъществят в НАО "Рожен" пред първата половина на юли, след което, при подходящо време, ще се извърши и монтажът на самия телескоп. Окончателното приемане на най-новата придобивка за научни изследвания на Космоса на Института по астрономия се очаква да стане в края на август или в началото на септември.

Официалното откриване на телескопа се планира за 10 септември 2022 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини