На 40 години Обсерваторията на Рожен още "гледа" към звездите

40-годишен юбилей отбелязва Националната астрономическа обсерватория "Рожен". В условията на пандемия от Ковид-19, без тържества. Всички прояви за годишнината са отложени за есента. Тези 40 години означават много за работещите в обсерваторията "Като достижения това са на практика физически модели за еволюцията на звезди от различен тип, било то двойни звезди, близки такива, било то симбиотични звезди, което означава много малък, компактен, масивен обект, в това число и черна дупка, около нея с огромни гиганти звезди. Разработки, свързани с еволюцията на планетни системи, екзопланети, които в момента са много модерни. Изследване на малки тела в Слънчевата система, в това число и самото Слънце, като слънчева активност", каза д-р Никола Петров - директор на НАО "Рожен".
Цяло десетилетие обаче Обсерваторията беше на ръба на оцеляването. Никола Петров не може да забрави това, но сега е умерен оптимист. Казва: "Последните две-три години като че ли има визия за това да се  развиваме все по-добре и новите ни очаквания са за това, че много скоро ние може би, надявам се искрено, да говорим за все по-добри възможности пред нас, които се разкриват с новите финансирания".
Заради пандемията все още не е пристигнал поръчаният и готов телескоп за наблюдение на Слънцето. А амбициите са още по-големи - да се строят кули за нови телескопи. Това може да се сбъдне още през есента.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини