Нощ под звездното небе на Рожен събра любители на астрономията от цялата страна

Изображение 1 от 4

    Любители на астрономията от цялата страна се насладиха на първата по рода си Нощ под звездното небе на Рожен. Тя беше организирана от Института по астрономия към БАН с идеята да се популяризира дейността на Националната астрономическа обсерватория. Посетителите в Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен бяха ограничен брой, за да се спазят противоепидемичните мерки. Бяха пристигнали хора от цялата страна, водени от любовта и интереса към астрономията.
    "Преди много години исках да ставам астроном, но по ред причини с друго се занимавам, а иначе сега работя, помагам с IT-то в Обсерваторията", сподели Минчо Минчев. А Андрей Абаджиев допълни "Астрономията и физиката са мойта страст. И аз много се възхищавам, че всъщност в България, в Родопите имаме такава хубава Обсерватория и за мен е доста вълнуващо да дойда да посетя това място.
    Докато посетителите слушаха увлекателния разказ на доц. д-р Никола Петров за звездите и планетите във Вселената, астрономи подготвяха 30-сантиметровия телескоп за наблюдение.
    "Искаме да покажем интересни астрономически обекти, като звездни купове, като планетарни мъглявини, от планетите Сатурн в момента е в най-добра видимост. Който има късмет може да види някой метеор, тъй като все още не е отминал максимума на метеорния поток Персеиди" каза директорът на Института по астрономия с НАО към БАН проф. Евгени Семков.
    За първи път наблюдаваните обекти се прожектираха на голям екран, за да се видят от всички едновременно.
    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини