Премиерът Денков преряза лентата на новия телескоп в НАО "Рожен"

Изображение 1 от 3

    Нов роботизиран телескоп беше официално пуснат в действие от днес в Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Съоръжението разполага с основно огледало с диаметър от един метър и половина. Модерната технология позволява по-детайлни наблюдения на Космоса да се извършват без присъствието на човек до него. За официалното представяне на телескопа в обсерваторията пристигна и премиерът Николай Денков. "Българската астрономия има много силни традиции. Много често се очаква, че средства има, но организацията и ефективността не са добри. Средствата трябва да бъдат харчени по-прозрачно", каза премиерът при прерязването на лентата.

    Денков коментира и актуални политически теми. "Правителството стои малко встрани от промените в правосъдната система, политическите партии имат право да изразяват мнение. Процедурата по избор на нов главен прокурор не изглежда адекватна", заяви премиерът. Отбеляза, че целият състав на кабинета е мотивиран и сплотен. По думите му напрежението е около законодателството и избора на регулаторите.
    "Последната седмица има успокояване. Когато изберем областните управители на Министерски съвет, тогава ще е ясно, че има консенсус, всичко друго е предварително. Нямам съмнение, че напрежение ще има през целия живот на този МС, защото ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са политически опоненти, но можем да работим заедно, защото целите са общи, въпросът е напрежението да не счупи сглобката. Най-важното е да се задвижат законите по Плана за възстановяване и устойчивост и да се приеме бюджетът, като очаквам да има дискусии", коментира Николай Денков.
    По думите му това са най-спешните задачи, по които трябва да работи Народното събрание.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини