НАТО с нова концепция, увеличава многократно силите за бързо реагиране и удвоява военните в Източна Европа

До 3500 военни в България и промяна на концепции, които само преди десетилетие бяха немислими - в нов документ НАТО ще промени основни положения, заложени в алианса от години, за да отговаря на днешните реалности.

Документът, работата по който бе обявена още миналата година, трябва да адаптира организацията в момента, когато руската война в Украйна обезпокои Европа и нейните съюзници. Приемането му се очаква на срещата на върха в Мадрид, която започва днес.

Освен че ще удвоят силите, които ще бъдат разположени в Източна Европа в контекста на войната в Украйна, военните, които могат да бъдат разположени във висока степен на готовност за бързо реагиране също се увеличават от 40 до "доста над" 300 хил. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ден преди началото на срещата на върха от държавите от отбранителния съюз в Мадрид

Именно с Русия са свързани някои от големите промени. Стратегическата концепция ще утвърди Русия като основна заплаха за съюзниците. Ще има и думи за Пекин, но те предстои да се доуточнят заради разногласия между съюзниците, сред вече договорените задачи са идеята за "НАТО 360 градуса" - нуждата да се гледа и на юг, към Сахел в Африка, новия епицентър на терористични организации като "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

За последно имаше такава концепция през 2010 г. Тогава анексията на Крим бе далечна, войната в Украйна - още повече, възходът на Китай като водещ съперник на Съединените щати бе тревога в няколко столици, но далеч не във всички.

В обновения вариант се появяват и някои актуални понятия заради безпокойството от руската агресия: например "суверенитета и териториалната цялост" на държавите в съюза, казват източници на испанския в. "Ел паис".

Това е промяна и за самата Испания, тъй като дни след сблъсъци с мигранти по границата ексклавите Сеута и Мелия е възможно двата града, фактически намиращи се в Африка, да преминат под чадъра на НАТО.

Това означава, че "външна граница" на НАТО ще минава и през една от най-северните точки на африканския континент, Сеута (близо до Гибралтар), и Мелия, на няколкостотин километра източно по мароканското крайбрежие. В Северноатлантическия договор двата испански града не са обхванати от чл. 5, според който атака срещу който и да било член на НАТО се смята за атака срещу всички останали.

Очаква се в концепцията да се говори и за други съвременни предизвикателства: кибератаки, дезинформация, нелегална миграция, превръщането на енергетиката в инструмент, глобалното затопляне като усилващ фактор за рисковете южно от Алианса.

Китай ще е стратегически съперник

Арктика (отчасти заради нарастващото ѝ значение предвид споменатото глобално затопляне) също ще е спомената в новата стратегическа концепция.

Още за нея разказа в "Блумбърг" бившият главнокомандващ въоръжените сили на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис, участвал в разработката на предходната концепция на блока през 2010 г.

По думите му Русия е "на първо място" в новото виждане на Алианса. Самият Ставридис разработи заложената в концепцията от 2010 г. идея, според която "НАТО не представлява заплаха за Русия, напротив: искаме да видим истинско стратегическо партньорство между НАТО и Русия". Днес адмиралът отчита това като грешка.

Той очаква също така увеличаването на постоянните сили за реагиране на НАТО в Източна Европа да бъде описано в стратегията (действително, днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заговори и за удвояване на числеността на военните в балтийските републики, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България чрез превръщането им в бригади. Идеята впрочем не се подкрепя от някои западни държави, но охотно - от редица източноевропейски. По-рано днес испански медии писаха за възможно увеличаване на числеността на военните във всяка от тези държави от максимум 1200 до максимум 3500 - или общо 28 хил.

Друг нов момент: концепцията ще опише Китай като стратегически конкурент, не защото НАТО иска конфликт с Пекин, а защото трябва да е в състояние да "обърне внимание на опасения в киберпространството, човешките права и териториалните претенции в Южнокитайско море", продължава Ставридис. Тук вероятно е и мястото на засиленото сътрудничество демокрации извън НАТО като Австралия, Япония и Южна Корея.

Тези инициативи всички звучат разумни, казва Ставридис, не бива обаче да се забравя "колко погрешен се оказа документът ни от 2010 г. в случая на Русия". Бъдещето е трудно за предвиждане, отношенията с Китай може да се окажат например по-конструктивни. А кой можеше да предвиди през 2000 г. мисия на НАТО в Афганистан със 150 хил. военни?

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини