Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение. Сблъсъци и стрелба в столицата

В центъра на киргизката столица Бишкек започна стрелба, пише Sputnik Киргизстан.

Според изданието протестиращи от опозиционните партии са се събрали на централния площад и между тях са избухнали сблъсъци. Протестиращите хвърлят бутилки и камъни един по друг. Някои протестиращи са избягали, повечето привърженици на Сооронбай Атамбаев и Омурбек Бабанов са се отдалечили от паметника на Манас. Сега там има привърженици на Садир Джапаров.

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви извънредно положение в столицата Бишкек и заповяда разполагането на военни по улиците на столицата. Това обявиха от канцеларията на Жеенбеков, като уточниха, че извънредното положение, което включва вечерен час и строги ограничения за сигурност, ще влезе в сила от 20 ч. днес до 8 ч. на 21 октомври, съобщава "Ройтерс".

В заповедта не се уточнява колко военни ще бъдат разположени, но се нарежда използването на военни превозни средства, разгръщането на контролни пунктове и предотвратяването на въоръжени сблъсъци.

По-рано президентът заяви, че е готов да подаде оставка, след като бъде назначен нов кабинет. Докато опозицията търсеше изход от властовия вакуум, Москва заговори за ангажимента на Русия да гарантира стабилност.

Опозиционните групи се скараха помежду си, след като тази седмица завзеха правителствени сгради и принудиха ЦИК да отмени резултата от изборите. Опозиционерите направиха стъпка към консолидация, но хиляди техни последователи излязоха на улицата на съперничещи си митинги.

В опозицията влизат 11 партии, които представляват родови интереси в държава, в която вече двама президенти са свалени от народни бунтове от 2005 г. насам.

Русия определи ситуацията в Киргизстан, който граничи с Китай и е домакин на руска военна база, като "бъркотия и хаос". Кризата поставя на изпитание силата на Кремъл да формира политиката в бившата съветска сфера на влияние, в момент, когато между Армения и Азербайджан се водят боеве, а в Беларус протестите не спират от изборите.

След като принудиха кабинета да подаде оставка и избирателната комисия да анулира резултатите от парламентарните избори в неделя, до момента опозиционните групи в Киргизстан не са постигнали никакво съгласие кой да ръководи временното правителство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини