Сблъсъци по границата на Киргизстан и Таджикистан

Киргизстански и таджикистански граничари влязоха днес в престрелка във връзка с граничен спор, предаде Ройтерс.

Сблъсъкът, до който се стигна непосредствено преди провеждането на важна регионална среща, на фона на войната в Украйна и на стълкновенията между Азербайджан и Армения, е започнал, след като киргизстански граничари обвинили таджикистанските си колеги, че са заели позиции на част от границата, която не е демаркирана. 

Както Киргизстан, така и Таджикистан са съюзници на Русия. И в двете държави има руски военни бази, но по границата им често има сблъсъци, а миналата година за малко не се стигна до война между двете бивши съветски републики.

Таджикистан твърди, че киргизстанските граничари са започнали да стрелят с огнестрелни оръжия и минохвъргачки по таджикистанска гранична застава и е бил убит един таджикистански граничар, а двама са били ранени, съобщи РИА Новости.

Киргизстан досега не е съобщил за жертви от своя страна.

Очаква се лидерите на Киргизстан и Таджикистан да участват тази седмица в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество заедно с руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Цзинпин.

Русия призова Таджикистан и Киргизстан незабавно да овладеят ситуацията на границата помежду си след сблъсъците, започнали тази нощ.  

Граничните спорове се подновяват през годините след разпадането на Съветския съюз, когато бяха създадени независимите централноазиатски държави, сред които Киргизстан и Таджикистан. Те запазиха границите, демаркирани през 1920-те години на миналия век при управлението на Йосиф Сталин. Разпадането на Съветския съюз в началото на 1991 г. доведе до значителни политически и социално-икономически промени както за независимия Киргизстан, така и за Таджикистан. По време на очертаването на границите възникнаха някои трудности, тъй като границите между републиките членки, начертани по съветско време, имаха символичен характер. Киргизките и таджикските общности са имали общи права на достъп и използване на природните ресурси съгласно системата за земевладение - колхозите по времето на СССР. Споровете предизвикват множество конфликти относно достъпа и използването на природни ресурси - вода за напояване и пасища за  животни.  

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини