Mилиардерът Юри Милнер се отказа от руско гражданство

В осмия месец от пълномащабната руска инвазия в Украйна милиардерът Юри Милнер, който беше в топ 15 на руския Forbes, обяви, че се отказва от руско гражданство.

За това той написа в Twitter.

"Семейството ми и аз напуснахме Русия завинаги през 2014 г., след анексирането на Крим от Русия. И това лято официално завършихме процеса на отказ от руско гражданство", пише милиардерът.

Милнер е съосновател и бивш председател на интернет компанията Mail.Ru Group, както и основател на инвестиционната компания DST Global.

Той е инвестирал в Byju's, Facebook, Wish и много други компании. През 2011 г. DST Global придоби голям дял в Twitter.

Милнер настоява, че не е бил в Русия от 2014 г., няма активи на нейна територия и е получил израелско гражданство през 1999 г.

Милиардери, които се отказаха от руско гражданство

През пролетта на 2022 г. редица руски милиардери обявиха, че не искат да бъдат считани за граждани на Руската федерация, включително защото това може да доведе до санкции.

Списъкът на отказалите се от руско гражданство включва основателя на Telegram Павел Дуров, съоснователя на компанията за разработка на мобилни игри Playrix Игор Бухман, петролния бизнесмен Евгений Швидлер и съоснователя на цифровата банка Revolut Ник Сторонски. Всички те имат гражданство на други държави.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини