Ученици от Смолян посетиха единствената шишаркосушилня в региона

    Ученици от първи до четвърти клас от СУ „Отец Паисий“-гр. Смолян посетиха шишаркосушилнята в гр. Чепеларе. Съвместната инициатива на ЮЦДП-Смолян и ДГС „Акад. Николай Хайтов“ е във връзка с отбелязването на „Седмицата на гората“-2023г.
    Целта e подрастващите да се запознаят с начина, по който се извличат семената от шишарките, тяхното обработване и съхранението на репродуктивните материали от горските иглолистни видове, с оглед използването им в практиката за успешно произвеждане на висококачествен и жизнеспособен посадъчен материал.
    Лесоинженерът от ЮЦДП Сирма Хайдарова, инж. Мария Белокапова, горският стражар Кузман Кузманов и експертът Михаила Станкова разказаха на децата през какви етапи преминава обработването на шишарките до извличането и последващата обработка на семенцата.
    Шишаркосушилнята в Чепеларе е построена през 1939 г. Площта й е 120 кв.м. На първия етаж има котелно помещение и сушилня. На втория етаж пък са разположение клетки за съвременно съхранение на шишарки. Изсушаването става на 40-45 градуса в конвекторна барабанна сушилня с принудителна циркулация на въздуха. Извлечените от шишарките семенца, се предават за изследване в Горска семеконтролна станция-Пловдив. След това се сеят в разсадниците, а с произведените от семенцата финданки, се залесяват оголени площи в гората. През настоящата година, по проект, предстои цялостен ремонт на шишаркосушилнята в Чепеларе и доставка на нови машини за обработка на шишарките и семенцата.
    След Чепеларе учениците отпътуваха към горски разсадник "Смилян", където се запознаха с начина на засяване на семенцата и създаването на школа от коледни елхи.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини