По проект ЮЦДП създаде над 154 хектара нови гори

Изображение 1 от 2

    Южноцентрално държавнo предприятие - Смолян приключи мащабния си проект "Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги на територията на ЮЦДП".
    Договорът за безвъзмездна финансова помощ бе подписан на 08.12.2022 г., като всички дейности трябва да зявършат до края на тази година. Проектът е на обща стойност от 6 208 258,34 лв.
    Южноцентрално държавно предприятие - Смолян стопанисва 715 661 ха държавни горски територии, от тях 429 494 ха (60 %) попадат в защитени зони по Натура 2000. С проекта са извършени дейности, насочени към подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите в изпълнение на ключов ангажимент "Засаждане на три милиарда нови дървета в ЕС при пълно зачитане на екологичните принципи". Изпълнението на дейностите по проекта, освен прякото благоприятно въздействие върху горските местообитания, ще създаде и по-добри условия за редица застрашени видове, обитаващи горите. Също така ще допринесе за по-добра свързаност на защитените зони по Натура 2000. Всички дейности са съгласно одобрените горскостопански планове на предприятието.
    По проекта са изпълнени дейности като добив и обработка на горски репродуктивни материали, почистване на площи, почвоподготовка, залесяване, попълване и отглеждане на горски култури, ограждане на горски култури, отглеждане на млади насаждения без материален добив и подпомагане на естественото възобновяване.
    Извършено е закупуване на техника и оборудване, както и подобряване на сградния фонд на горските разсадници и семедобивна станция, с което се подобриха условията на труд и се повиши капацитета им. Проведена е информационна кампания, с цел популяризиране значението на горите за околната среда, дейностите по възобновяване на българската гора, както и повишаване на екологичната култура на населението и ангажираността му към съхраняването на естественото биоразнообразие. В резултат от изпълнението на дейностите по проекта са създадени 154,6 хектара нови гори.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини