17 партии и 3 коалиции са подали документи в ЦИК за местния вот

До дни се очаква да бъде обявена нова обществена поръчка за доразработването на софтуера на сегашните машини за гласуване за местните избори, които ще се проведат на 29 октомври.

Това обяви говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева брифинг пред журналисти.

Към момента 17 партии и 3 коалиции са подали документи за местния вот.

Регистрацията в ЦИК приключва на 13 септември, докогато се очаква да бъдат регистрирани всички партии и коалиции. На 14 септември ще бъде изпратена информацията на всички общински избирателни комисии кои и колко партии и коалиции са регистрирани в ЦИК. Регистрацията на партии, коалиции и местни коалиции в общинските избирателни комисии ще приключи на 18 септември до 17 ч.

Към настоящия момент назначените членове на общинските избирателни комисии са 206, като остават да бъдат назначени по-малко от 60 комисии. Назначаването ще се случи дo 8 септември, а на 9 септември всички общински избирателни комисии ще започнат своята работа.

До 18 септември всеки гражданин на друга държава-членка, който има избирателни права и има адрес на територията на България, може да подаде заявление за гласуване на местните избори.

Матева уточни, че освен, че ще се избират 265 общински кметове, кметове на общини, ще се избират и 35 кметове на райони - 24 в София, 5 във Варна и 6 в Пловдив. Броят на кметствата и самите кметства, в които ще се избират кметове на кметства ще бъде установено до края на тази седмица чрез информация от НСИ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини