Протестът на енергетици и миньори затвори и АМ „Струма”

Четвърти ден продължава недоволството на миньори и енергетици. Блокирани остават АМ „Тракия” и Проходът на Републиката, а от тази сутрин - и магистрала „Струма”. Обзор по темата прави NOVA

Ситуацията е патова, след като вчера премиерът Николай Денков заяви, че преговори не се водят с мегафони и през мантинелата. Работещите във въглищните централи обаче настояват министър-председателят да отиде при тях.

Протестът на АМ „Тракия”

Протестиращите там заявиха, че демонстрацията не е политическа и нямат такава цел.

„Ние сме работници и отстояваме нашите права и интереси”, заяви протестиращият Георги Георгиев. „Това е абсолютна глупост и лъжа. На този протест не се допускат политически нагласи”, заяви Мариана Славова, друг протестиращ. „Този протест не е синдикален”, уточни недоволният Янчо Петров. „Ние си искаме работните места. Искаме да си изкарваме парите с честен труд”, категоричен е Дамян Косев. 

Протестиращите споделиха, че се чувстват излъгани. „Политиците са мошеници. Не вярвам на никого”, каза Георги по време на протеста. Недоволните продължават да чакат министър-председателя Денков при тях.

Все пак край Стара Загора синдикатите заявиха, че са готови на разговори, но при условие, че  те се проведат с шефовете на парламентарно представените партии и задължително в Народното събрание, а не в Министерския съвет. Те са готови да преговарят по 6 точки, за които партиите да гарантират. Имат готовност за провеждане на срещата в понеделник или най-късно във вторник.

Протестът на Прохода на Републиката

„Хаинбоаз” също е затворен в понеделник. По обед синдикати и протестиращи се събраха да заседават, за да формулират исканията си. По информация на NOVA към желанията им има добавени още важни детайли.

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г.
3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общени в съответните региони с техните проекти.

6. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини