Йоловски: Машините работят като принтери, сигурността на вота е гарантирана

Машините за гласуване, на практика, работят като принтери. На устройствата не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите. Това коментира министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като в парламента беше изнесена информация за доклад на ДАНС за злоупотреба с машините за вота.

Министърът посочи, че сигурността на настоящия вот се гарантира от следното: „Машините отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един. Впоследствие ЦИК и преди това СИК отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите”, подчерта той.

Йоловски излезе с хронология на свършеното до момента във връзката с машините за гласуване.

„На 9 октомври, чрез жребий, със софтуерен генератор на случаен принцип, са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще преминат процеса за съответствие в рамките на тазгодишната процедура. Изтеглени са номерата на 8 броя машини, за разлика от предходните избори, когато са били изтеглени 4 броя. На тегленето на серийните номера са присъствали представители на Българския институт за стандартизация, на Българския институт по метрология, представители на политическите партии, както и журналисти”, обясни министърът.

„На 13 октомври беше утвърдена методиката за удостоверяване на съответствие на техническите устройства за машинно гласуване по отношение на изискванията на Изборния кодекс. На 20 октомври експерти на ЦИК, в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка „Сиела Норма”, са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който се инсталира на машините за гласуване на местния вот. В процеса са присъствали представители на 4 парламентарно представени партии”, уточни Йоловски.

„В рамките на този процес е генериран криптографски ключ, така нареченият - хешкод, с който се подписва софтуерът. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в Комисията, на лаптоп, в касата на самата ЦИК. Паролите на тримата членове са били въведени на място, веднага след приключване на довереното изграждане, лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите”, обясни още министърът.

„Полученият софтуер е инсталиран на всички машини от изпълнителя на ЦИК, като машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хешкода, той е публично показан на представителите на средствата за масово осведомяване. Този хешкод е и публично наличен в момента”, каза още той.

„На 23 октомври, в присъствието на експерти на „Сиела Норма”, представителите на регистрираните политически партии и коалиции са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции са представили на представителите на партиите основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините. Присъстващите са получили отговори на поставените въпроси, които са свързани с софтуера, който ще бъде използван на местните избори. След приключване на процедурата, всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били надлежно унищожени. Процесът по удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване няма влияние върху изборния процес”, заяви Йоловски. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини