Миниатюрна триколка на ток ли е решението на задръстванията в градовете

Всеки, който живее в голям град, несъмнено е добре запознат с постоянно нарастващия проблем със задръстванията, паркирането и като цяло ежедневното придвижване, пише автомобилното издание Autoevolution. Мнозина виждат решението на всичко това в леките електрически превозни средства, като елекрическите велосипеди, тротинетките и дори микроавтомобилите. Те са компактни, заемат значително по-малко място, а в същото време не излъчват никакъв шум и вредни емисии.

В стремежа си да подобрят трафика и да разрешат сложната задача с паркирането, компании по целия свят предлагат интригуващи микро електромобили. Един от тях е SARIT, който е дело на канадска компания, има само три колела и претенцията да предлага решение на хората, които губят много време всеки ден в задръствания.

Снимка 641353

SARIT, което е акроним от Safe Afordable Reliable Innovative Transport, е дело на екипа на Франк Стронак, милиардер и основател на компанията Magna International - международен производител на автомобилни части. SARIT на практика представлява виждането на Стронак за бъдещето на градската мобилност.

Иновативната електричка изглежда като миниатюрен автомобил, но реално представлява шаси с две колела отзад и едно отпред, обгърнати с алуминиева конструкция. По-просто казано, SARIT е закрит мотоциклет с две врати и дори малък багажник. От компанията казват, че са повярвали именно в този дизайн, понеже електрическите велосипеди не са подходящи за много хора, особено по време на суровите канадски зими.

Според Бюрото за преброяване на населението на САЩ, 90% от хората, които пътуват с автомобил, пикап или мотоциклет, обикновено са сами в превозното средство. Това съвсем естествено повдига въпроса защо е необходимо хората да карат толкова големи превозни средства, които харчат много, заемат много място и създават задръствания. Р

азбира се, SARIT няма за цел да замести стандартен автомобил или SUV, а по-скоро да се превърне в добра алтернатива за кратки пътувания до работа, фитнеса, кабинета на доктора и дори лек шопинг. Основното му качество, твърдят създателите на микроавтомобила, е да комбинира удобството от електрическото колело или тротинетка с функционалността на автомобил, пък бил той и много малък.

Снимка 641355

Като става въпрос за размери, SARIT е 91 см широк, 2.28 метра дълъг и 1.67 метра висок. Благодарение на дължината си, триколката все пак събира цели двама души, седящи един зад друг, подобно на мотоциклет. Управлението също е като на мотоциклет - SARIT има кормило, ускорява чрез подаване на газ от въртяща се дясна ръкохватка, а дисковите спирачки и на трите колела се активират с ръчно лостче. Педали няма.

Какво задвижва целия този разкош? Сърцето на SARIT е малък електромотор, който черпи енергия от 96 амперчасова литиево-йонна батерия, която според производителя е способна да осигури заряд за около 100 км. От стандартен контакт тя се зарежда за около четири часа и половина, така че собствениците ще могат да заредят микроавтомобила си почти навсякъде. Колкото до динамичните характеристики, канадската триколка има максимална скорост от 60 км/ч.

Създателите уверяват, че SARIT има добро разпределение на теглото и нисък център на тежестта, което му позволява да е достатъчно стабилен в завой, докато мотоциклетното му управление го прави изключително маневрен в тесни пространства. За допълнителна сигурност и комфорт, триколката може да бъде оборудвана с камера за задно виждане и дори аудио система.

Снимка 641354

И понеже духът на SARIT е моторджийски, вратите могат да се демонтират, за да се наслаждават собствениците на слънцето и вятъра в косите. Визията на Франк Стронак е двуместното електромобилче да се ползва не просто за лично придвижване в града, а и в университетски кампуси, бизнес паркове и различни затворени общности.

Производството ще започне през лятото в Онтарио, Канада, а като допълнение от компанията разработват и четириколесен електрически товарен вариант. Той ще бъде ориентиран към малки бизнеси, доставчици и куриери. Цените не са официални, но се очаква да започват от около 6000 долара.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини