Тексас: Най-доброто място за създаване на семейство и фирма

Наеми, ток, бензин, храни: разходите за живот в Тексас са с почти 8% по-ниски от средните в САЩ. Цените на къщите също са по-изгодни. Затова този твърде консервативен щат преживява истински бум, особено сред по-младите.

Консервативният американски щат Тексас се ползва с все по-голяма популярност сред младите американци – те виждат там добри шансове и перспективи за бъдещето си. Какви са те? 25-годишният студент Уилям е пристигнал от Калифорния в Тексас преди две години. Казва, че го привлича най-вече дружелюбността на хората, но също така и културното многообразие, ниските разходи за живот и бъдещето, което един млад човек би могъл да има там. В Калифорния е друго, обяснява Уилям пред АРД.

Наемите, токът, горивата, храните: от статистическите данни става ясно, че разходите за живот в Тексас са с почти 8% по-ниски от средните за страната. Затова този предимно консервативен щат e много популярен, особено сред младите хора, посочва германската обществено-правна медия. Средната възраст в щата е 35,6 години, което поставя Тексас на трето място по младост на населението в САЩ.

Студентът Джош Мартин пък е голям почитател различните кухни и култури: от типичната южняшка храна през мексиканската кухня до китайските ресторанти. В Тексас живеят към 30 милиона души на площ от 695 662 кв.километра.

Ръст на икономиката и на населението

Тексас е най-бързо растящият по брой на населението американски щат. Само миналата година в него са се заселили 473 000 души – предимно от щати като Калифорния, Флорида, Луизиана, Ню Йорк и Колорадо. Метрополиите като Хюстън, Далас, Остин и Сан Антонио буквално се пръскат по шевовете, пише АРД.

Градчето Тексас Сити, което има 60 000 жители, е само на 30 минути с кола от Хюстън. Както разказва пред германската медия представителката на градските власти Дженифър Лард, в момента Тексас Сити преживява истински бум, що се отнася до броя на населението. Градът расте двойно по-бързо от средното за САЩ, посочва Лард. В момента се строят 8000 нови къщи, отварят се ресторанти и кафенета, фирмите се разрастват.

Реклами на вериги за бързо хранене в Тексас    Снимка: Imago stock&people

Тексас Сити печели не само от близостта си с Хюстън, но и предлага много възможности за работа в индустрията, обяснява Лард – на пристанището, по рафинериите и в химическите концерни.

И цените на имотите са привлекателни

И като цяло щатът Тексас преживява истински икономически разцвет – данъците са ниски, държавните регулации почти не се усещат, пише АРД, като изтъква, че заради това много американски фирми са пренесли централите си в Тексас: производителят на електрически автомобили „Тесла“, софтуерната фирма „Оракъл“ и технологичният концерн „Хюлет Пакард“.

Има и още един фактор, който увеличава привлекателността на Тексас за американците: голямата площ, респективно по-ниските цени на недвижимите имоти и на земята. Средните разходи за къща са значително по-ниски, отколкото в Калифорния или в североизточната част на страната. Понякога са наполовина или дори още по-ниски, казва колегата на Дженифър Лард – Джон Брансън. Повишеният интерес към недвижимите имоти обаче не остава без последствия: от пандемията насам те растат, особено в големите градове.

Към Тексас се насочват и все повече латиноси

Над половината от населението на Тексас са хора от латиноамерикански произход. А броят им продължава да расте, макар че правителството в Тексас не е благоразположено към имигрантите и е строго консервативно.

Повечето от новите граждани обаче идват не въпреки, а тъкмо заради консервативния политически климат, казва пред АРД 24-годишният Джоел Кастро, член на градския съвет в Алвин. „Хората знаят, че правото за носене на оръжие тук никога няма да бъде поставено под въпрос“, отбелязва той. „Тук можеш открито да носиш оръжие – това е записано в конституцията.“

Демографските промени от последните години очевидно не са направили Тексас по-либерален. Едно от обясненията е, че и много млади латиноси стават все по-консервативни. Кастро, който произхожда от Мексико, обобщава нещата така: „Тексас е най-доброто място за създаване на семейство, за изграждане на фирма и за посещаване на църква“.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини