80% от асансьорите са ковчези. Преглед на националния печат

„24 часа"

80% от асансьорите са ковчези

80% от асансьорите в България не отговарят на евронормите за безопасност, определени с директива. Това установи проверка на "24 часа" след инцидента, при който 12 души пропаднаха с асансьор в "Майчин дом" в София. За нас директивата важи за машините, произведени след 2003 г.Модернизацията на един струва между 15 и 20 хил. лв., казват експерти. Австрия, Германия и Унгария също оставили старите асансьори в сградите.Голяма част от съоръженията нямат устройства за контрол на товара. Според производители едно такова струвало 400 лв.

 „Труд"

 Дебнат ни 70 хиляди асансьора убийци

Близо 70 000 асансьора в България не отговарят на съвременните изисквания и крият риск за хората. Това заяви вчера по повод инцидента в "Майчин дом" главният секретар на браншовата асоциация Илия Златанов."Всяка година пада по една кабина. Десетки са осакатените заради липсата на двойни врати, счупени прозорци и др. нередности. Паркът плаче за подмяна. Повечето нещастни случаи обаче се потулват", казва Златанов.

 „Труд"

 Янев пусна димка: Цачева си качила заплатата с 55%

 "В паметния за всички българи 19 февруари - когато Апостола на свободата е обесен, председателят на Народното събрание Цецка Цачева е издала заповед за вдигане на месечното възнаграждение на всички шефове на комисии, а на себе си е подписала повишение с цели 55 на сто. Това е пълен цинизъм и, забележете, всичко се случва, когато министър Дянков обяснява пред обществото как праща заплати и пенсии на всички българи във фризера, защото било криза!" Това обяви в село Рибново Яне Янев, който гостува на местните хора навръх 3 март.

 "Това е начин Янев да бъде чут и забелязан. Не му прилича, и то точно на ден като днешния. Бих казала, че изказването му е смехотворно", заяви пред репортер на "Труд" Цецка Цачева.

„Стандарт"

 3 мола напук на кризата

 Забиваме 3 мола в ковчега на кризата. Те ще отворят врати само за месец в столицата. Утре режат лентата на гигантския "София аутлет център", където ще се предлагат близо 70 световни марки с отстъпки между 30 и 70%. След 11 дни шопинг маниаците ще щурмуват най-големия мол на Балканите "Сердика център". Там очакват първите клиенти още в 8 часа сутринта на 16 март. На най-нетърпеливите ще бъдат раздадени 500 ваучера за специални отстъпки. В мола ще дебютират у нас 30 марки, които българите отдавна чакат. Рекордът за гигант на Балканите обаче ще му бъде отнет през април, когато ще заработи и огромният "Карфур Цариградско мол". Той е с обща площ 66 000 квадрата и 185 магазина. Ако кризата не провали плановете на инвеститорите, до края на годината у нас трябва да отворят общо 18 нови търговски центъра.

 „Стандарт"

Продават имоти, за да изпреварят банките

Кризата остави без покрив цяла армия от смелчаци, купили апартаментите си с ипотечен заем. Закъсали с вноските новодомци панически продават жилищата си, за да ги спасят от банките. От декември пазарът на недвижими имоти е пълен с клиенти, искащи бързи сделки. Те се надяват да вземат поне по 8-10 хилядарки над дължимите суми по кредитите. Повечето от тях са теглили заемите преди две години и са изплатили голяма част от ипотеките. В момента около 40% от предлаганите имоти в Перник са утежнени с ипотека, разказаха от брокерската къща "Кати". Агентите дори ходят на нощни огледи, за да може жилището да се обяви на борсата още на следващия ден. Собствениците вече не могат да плащат вноските заради намалените им в кризата заплати.

„Монитор"

Влизате до година в Шенген, до 3 - в еврозоната

Надявам се България да влезе в Шенген до една година и в еврозоната до три години - това е възможно макар критериите да не са лесни. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет вчера. Бузек каза също, че се надява процедурите около затварянето на блокове 3 и 4 от АЕЦ "Козлодуй" да завършат напълно със 180 млн. евро подкрепа от Европейския съюз. Шефът на ЕП смята, че е възможно ЕС да намери средства и за други енергийни проекти у нас. Той съобщи, че в момента ЕС подготвя изключително важен стратегически план за енергийните технологии, който ще се реализира на нивото на съюза като цяло.

„Монитор"

Погнаха шофьорите за газовите уредби

Шофьорите на автомобили със стари и ръждясали газови уредби масово ще бъдат проверявани. Акцията започнаха Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Пътната полиция в цялата страна от края на миналата седмица. Поводът е инцидентът от януари, когато при взрив на метанова уредба в колата се запали 20-годишно момче от Търговище. Оказало се, че металната бутилка била стара и ръждясала. Затова полицаи и технически експерти глобяват солено шофьорите, чиито коли са потенциални бомби на пътя. Екип на "Монитор" проследи един ден от инспекциите в столицата. "Най-честото нарушение е липсващ стикер, което означава, че изобщо не е извършен преглед и тест за безопасност на уредбата. Хващаме най-често таксиметрови шофьори, които газят правилата", разказа инспектор Льотин, който ръководи един от екипите за проверка на неизправни газови системи.

„Монитор"

Роди се първото бебе от падналия асансьор

Роди се първото бебе, което летя 4 етажа в утробата на майка си, след като асансьор на столичната болница "Майчин дом" падна с 12 души в кабината. При инцидента, станал във вторник след обяд, бяха ранени 9 бременни жени. Момиченцето проплака в 22,28 ч., още същата вечер след пропадането, в реанимацията на Военномедицинска академия, където бременната Камелия Павлова (32 г.) беше настанена със счупен глезен. Детето се появи на бял свят със секцио, направено от екип, ръководен от националния консултант по акушерство и гинекология доц. Никола Василев. Лекарите побързаха да ускорят раждането, тъй като се оказа, че плацентата на жената е започнала да се отлепва, а пъпната връв се е увила около детето.

„Сега"

 Бизнесът най-после се опълчи срещу рекета на държавата

 Търпението на бизнеса и синдикатите към правителството се изчерпа. Фирмите не само не са склонни да дадат 10% отстъпка за забавените плащания на държавата, но смятат и да си поискат сумите с лихвите. Очаква се това да стане официално на среща на социалните партньори с финансовия министър Симеон Дянков в петък, научи "Сега".

Срещата на лидерско ниво за критичното състояние на икономиката и на пазара на труда се организира от президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Социалните партньори искат точен график, по който държавата ще се разплати с бизнеса.

"8 месеца никой не говори с нас. Пращаме писма, нямаме отговор. Преди три месеца сме пратили официално писмо с предложението, ако Дянков не плати лихви и санкции, ние да не плащаме такива за дължими данъци и осигурителни плащания. Още нямаме отговор. Песимисти сме, че ще има чуваемост", коментира пред "Сега" лидерът на най-голямата работодателска организация - БСК, Божидар Данев. "Откъде накъде с 10% по-малко? Трябва да бъде поне с 20% повече заради забавянето", смята Данев.

„Дума"

Десетки хиляди декара са под вода

Над 30 000 декара земеделски земи, засадени с пшеница и рапица, и близо 6000 декара гори са под вода заради обилните валежи в района на градовете Елхово и Болярово, алармираха вчера от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Други 20 000 дка в регионите на Свищов, Никопол, Белене и Ценово също са засегнати. Растенията в Елхово и Болярово са почернели и изгнили, тъй като наводненията продължават вече месец.

„Дневник"

Забрана за строеж на ВЕИ върху ниви

Ограничения за изключването на площи от държавния поземлен фонд и за промяна на предназначението им въвеждат подготвени от земеделското министерство промени в закона за опазването на земеделските земи. Проектът ще бъде внесен за обсъждане от правителството едва след като бъде обсъден с бизнеса, уточниха от ведомството.Инвеститорите в проекти за възобновяеми енергийни източници(ВЕИ) изразиха остро недоволството си от предвидената забрана за изграждане или разширяване на ВЕИ централи върху земеделски земи от първа до четвърта категория, което на практика означава цялата обработваема площ, тъй като в пета и шеста категория са ливади и пасища.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини