2010: Един тъжен рекорд

2010 бе година на природните бедствия. Според еврокомисарката за хуманитарна помощ Кристалина Георгиева щетите за националните стопанства се изчисляват на над 180 милиарда евро. В предишни години тези щети са били в рамките между 70 и 80 милиарда евро. Повече от 300 000 души по цял свят са загинали при природни бедствия или от техните последици, казва още Кристалина Георгиева.

Ще става все по-лошо

Помощта по време и след бедствия и кризисни ситуации не се изразява само в осигуряването на храна и подслон, казва българската еврокомисарка. Тя допълва: "Изграждането на училищата играе също много важна роля за това децата да се завърнат към нормалната си среда и да могат пълноценно да продължат живота си."

Също и през идните години броят на природните катастрофи ще се увеличава, прогнозира Георгиева. Причина за това са преди всичко промените в климата и нарастването на световното население. Ето защо, според Кристалина Георгиева, пострадалите от природни бедствия стават все по-зависими от помощите на ЕС.

Особено тежки природни катастрофи през 2010 година бяха земетресението в Хаити с над 100 000 жертви, както и огромните наводнения в Пакистан с 20 милиона пострадали, нуждаещи се от помощ. Еврокомисарката за хуманитарните помощи настоява за тясно сътрудничество между ЕС и страните особено силно засегнати от климатичните промени. Особено важни за нея са създаването на световна система за ранно предупреждение за опасностите от наводнения и урагани, както и за подобряване на възможностите за бързо реагиране на природни бедствия.

И на България не й се размина

Цялата 2010 година, според Кристалина Георгиева, се определя от природни катастрофи с дълготрайни последици. Към тях тя причислява горските пожари в Русия и Израел, наводненията в България и Полша и екологичната катастрофа в Мексиканския залив. Ще минат десетилетия, докато хората и природата се възстановят след тези катастрофи, заключава българската еврокомисарка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини