Преглед на националния печат

„Дума": 14 на сто по-скъп ток поиска Е.ОН

С 14 на сто увеличение на крайната цена на електроенергията от 1 юли поиска разпределителното дружество Е.ОН вчера. Според разчетите поскъпването щяло да бъде с под 2 ст. за киловат. Малко по-рано и ЧЕЗ направи предложение за увеличение на цената на тока с 13,12%. От дружеството са направили изчисление, че ако ДКЕВР приеме предложението им, средномесечната сметка за електроенергия на едно домакинство в Западна България би се увеличила с 5,40 лв. с ДДС. Искането си и ЧЕЗ, и Е.ОН обосновават с планираните по-високи разходи за инвестиции в мрежата.
От Е.ОН предупредиха, че новите цени са изчислени при сега действащите цени на НЕК и производителите на електроенергия. В случай че те бъдат повишени, Е.ОН ще поиска ново поскъпване на тока.

„Труд": Превозвачи плашат с протест заради скъпите горива

Товарни превозвачи плашат с протести заради високите цени на горивата, след като на колонките масовият бензин А95 стигна 2,45 лв. за литър, а дизелът - 2,52 лева.
Българският съюз на товарните превозвачи е изпратил писмо до Министерския съвет, в което те настоява държавата да се намеси в срок до 10 март, иначе ще започнат протести, съобщиха от организацията.
"Държавата би трябвало да регулира цените, тъй като "Лукойл" е монопол. Щом той произвежда повече от 40% от горивата, които се потребяват, би трябвало както държавата регулира цените на електроенергията, така да регулира цените и на горивата", смята председателят на съюза Валентин Бянов.
Според сметките на съюза цената на дизеловото гориво би трябвало да е 1,90 лв. за литър.

„Дума": С 3,7% намалели доходите само за 1 година

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2010 г. е 924 лв., сочат данни на НСИ. Спрямо същия период на 2009 г. това е намаление с 3,7 на сто. Заплатата продължава да бъде основен източник на доход. През четвъртото тримесечие на 2010 г. тя е 480 лв. средно на лице от домакинството. Относителният дял на заплатата в общия доход е 52 процента.
Вторият по значение източник на доходи са доходите от пенсии. Относителният им дял се увеличава с 2,2 процентни пункта и е 30,6 на сто от него. През четвъртото тримесечие на 2010 г. доходите от пенсии нарастват с 3,6% и достигат 283 лв. средно на лице от домакинство.
През четвъртото тримесечие на 2010 г. доходите от самостоятелна заетост намаляват с 16,9 процента. Те са 55 лв. средно на лице от домакинство, или 5.9 на сто от структурата на общия доход. Общият разход на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на м.г. е 866 лв. и намалява спрямо същия период на 2009 г. с 2,1%.

„Новинар": Делото „Илинден" започна на третия опит

На третия опит започна делото за трагедията с кораба "Илинден", при която преди близо две години в Охридското езеро загинаха 15 български туристи. До момента делото беше отлагано заради отсъствието на подсъдимия Бранко Баич, издал разрешението за плаване на "Илинден". Хърватинът Баич не дойде в съда и в понеделник, но съдът в Охрид вече разполага с документ, който дава право делото да се гледа задочно срещу Баич. На подсъдимата скамейка е и капитанът на кораба Сотир Филевски.

„Стандарт": Дербито скара МВР и депутати

Войната около вечното дерби не само не стихна, а разпали престрелка между МВР и парламента. Превишиха ли полицаите правата си, като изхвърлиха цялата агитка на ЦСКА от "Герена"? Категорично не, отсъди вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Депутати от всички цветове обаче бяха категорични: от МВР са извършили слаба превантивна работа, а мерките на самия стадион са прекомерни.
"Нека да отчетем, че при този двубой нямаше жертви", заяви вицепремиерът Цветанов. При махането на част от загражденията пред сектор "Г" са се създали предпоставки за нахлуване. "Представете си какво можеше да се случи, ако другата агитка също реши да нахлуе на терена", каза още МВР шефът. Той беше категоричен, че действията на униформените няма нищо преднамерено. "Вальо Йорданов е от ЦСКА, аз също съм от ЦСКА, даже съм се състезавал за ЦСКА. Взетите решения не са на база емоция, а за гарантиране сигурността на срещата", каза още Цветанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини