В Смолян ще е най-голямото Държавното горско предприятие в страната

Създават се 6 държавни горски предприятия в страната, чрез  които ще се управляват горските територии.

 Според новия Закон за горите, одобрен от НС, стопанската дейност в държавните гори ще се осъществява от 6 държавни горски предприятия за управление на горските територии - държавна собственост, които не са предоставени на ведомства или юридически лица.

За първи път се разделя контролът от стопанисването на горите.

Законът въвежда равнопоставеност на всички собственици на гори. Регламентират се браншовите организации и се въвеждат стимули за сертификация и повече публичност на планирането в горските територии.

Законът разписва справедлив пазарен начин на разпоредби с горските имоти държавна собственост.

Център на северозападното държавно предприятие ще бъде Враца,

на северноцентралното Габрово, а  североизточното ще бъде в Шумен.

Горските територии в югоизточната част на страната ще се стопанисват с център Сливен, а Благоевград ще стане център на югозападните държавни горски територии.

Най-мащабен като територии ще бъде южноцентралното горско стопанство с център Смолян.

Държавното предприятие със седалище в родопския град ще обхваща най-обширни територии, като в неговия обсег ще влизат горските терени на Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали.

Изпълнителна Агенция по горите, е новият държавен орган, който ще бъде изцяло на издръжка от бюджета и като независима структура ще контролира работата на 6-те държавни предприятия.

Агенцията ще има и териториални звена – Регионални Дирекции по горите, в които „горски инспектори”, ще следят дали собственицте  и операторите спазват закона .

На среща с шестимата областни управители, на чиито територии ще се обособят новите държавни горски стопанства, зам.–министърът на земеделието доц. д-р Георги  Костов, разясни основните действия по преструктурирането на управлението на горския сектор.

В периода до влизане в сила на новия закон, ще трябва да се синхронизира подзаконовата нормативна база за прилагане на новото законодателство.

 Приетият от Народното събрание Закон за горите е иновативен и изграден на базата на най-добрите европейски практики.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини