Вестниците в събота

„24 часа": Медсестра реже пръста на бебе

Отрязаха част от кутрето на внучката ми при сваляне на абокат в областната болница, съобщи Веселина Стоянова от Бургас. Едномесечната Габриела постъпила заедно с майка си в детското инфекциозно отделение със съмнение за пневмония. Сложили абоката, за да вливат по-лесно лекарствата.

При махането му на 3 март медицинска сестра решила да използва ножица, защото лепенката била много стегната. Тогава станал инцидентът.

Нокътят може да не порасне никога, зависи засегнат ли е зародишът му, обясни ортопедът д-р Владимир Гецов, който шил пръста.

Дъщеря ми припадна, когато разбра за пръстчето, каза бабата.

"Видях само как от ръката на детето ми шурти кръв и се вцепених", разказа, плачейки, майката Мария Стоянова. Тя и бебето постъпват на 27 февруари. "Габи беше с разстройство и висока температура. Казаха, че има наченки на пневмония", спомня си Мария. В детското отделение слагат абокат на бебето, за да вливат лекарства. На 3 март вземат Габи за смяна на абоката.

 

„24 часа": Защо джипът на Йоско уби двама

Няма как обаче да махнем с ръка и да кажем: такъв им бил късметът, жалко. Ако някой (от МВР например или от средите на магистратите - прокуратура, съд) се хване да прочете коментарите за катастрофата във форумите, ще види, че хората се вълнуват от две неща.

Първото - че от години живеещите наоколо настояват там да има работещ светофар. Заради близкото училище и заради навика точно там (а и само там ли) да се кара с висока скорост, далече над разрешената. "Често тук стават такива катастрофи", пишат хората. "Само на 50 метра от удара има зебра, която води към тротоара за училището! Така е всеки ден - от години там летят камикадзета и откровено пияни." Ей такива неща пишат хората. Пишат, но кой да им обърне внимание. Дали от КАТ, дали от общината? Все заети с други важни неща институции.

Вторият най-често срещан мотив е: ако българската правоохранителна система си беше свършила работата, шофьорът Йоско нямаше да кара бронирания си джип сутринта в сряда към Бояна и нямаше да убие двама невинни.

Ако любопитният читател се разрови по информационните сайтове, ще прочете най-невероятни неща за шофьора на бронирания джип убиец. Като например, че МВР направило експресна проверка за имотното състояние на Йосиф Йосифов-Йоско, задържан през януари 2004 г. за подбудителство при убийството на Константин Димитров-Самоковеца. И според тази проверка автомобилите на Йосифов и семейството му стрували 500 хил. евро.

 

„Труд": Последно: Стачка в БДЖ, влаковете спират

Национална стачка ще спре влаковете в страната от 10 март, обявиха железничарските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Преди няколко дни имаше плахи надежди протестът да се размине след срещите на ръководствата на двете жп компании - холдинг БДЖ ЕАД и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) на 28 февруари и 2 март. Но на тях резултат не бе постигнат.

"На срещите си пролича, че и в БДЖ, и в НКЖИ търсят сближаване на позициите. Но не ни предложиха нищо съществено. Така че решението за стачка остава в сила. В четвъртък влаковете ще спрат предупредително за един час, а на следващия ден - 11 март, започваме безсрочни ефективни действия", съобщи за "Труд" председателят на стачния комитет на Синдиката на железничарите в България Димитър Динев. Според него до тежкото решение се е стигнало след неизпълнени съществени условия от колективните трудови договори на двете жп дружества.

Чашата на търпението е преляла, след като преструктурирането на холдинг БДЖ било обвързано със заем от Световната банка в размер на 460 млн. лева. За да бъде получен, железничарските шефове обещали да съкратят 2800 работници. При това се разбрало, че средствата няма да послужат за модернизация на железниците, а ще покрият стари задължения.

 

„Труд": САЩ ни хвалят за заловената дрога

Държавният департамент на САЩ похвали българското правителство, че демонстрира политическа воля за борба с организираната престъпност и че е започнало доста дела срещу знакови фигури от подземния свят. Констатацията се съдържа в годишния доклад на американското външнополитическо ведомство за международния контрол на наркотиците. В този дух беше и миналогодишният доклад.

Вашингтон ще продължи да подкрепя усилията на София да заздрави законодателството за конфискация на незаконно придобитото имущество и корупцията, се посочва още в документа.

Оказва се, че митниците са хванали повече хероин и кокаин от МВР. От януари до ноември м. г. хората на Цветан Цветанов са конфискували 115 кг хероин, 6,5 кг кокаин, 125 кг таблетки амфетамин, 25 кг синтетични наркотици и 3000 таблетки със психотропна субстанция, както и 444 кг марихуана.

Подчинените на Ваньо Танов са заловили 190 кг хероин, 10,5 кг кокаин, 3680 таблетки синтетични наркотици, 280 г марихуана, 10 кг опиум и 390 г хашиш.

Данните обаче сочат значителен спад за агенция "Митници", ако бъдат сравнени с тези от 2009 г. Тогава митниците са конфискували 719 кг хероин, 234 кг кокаин, 23 кг екстази, 5 кг марихуана, 44 кг хашиш и 588 таблетки психотропни субстанции, съобщава агенция "Фокус".

 

„Стандарт": Вечерен час за цигарите

Забраната за пушене в заведенията си намери майстора. Къде директно, къде под сурдинка, директивата се нарушава масово. Кафенета и барчета въведоха вечерен час. Само чакат да приключи работният ден на инспекторите от РИОКОЗ в 17 ч и вадят пепелниците по масите. Питието може да е придружено с цигара, непушачите кучета ги яли. Сутрин до 9 ч кафето също върви с папироса, после се проветрява. Някои барчета все пак са по-предпазливи и разрешават пушенето чак след 19 ч. Така излиза, че прословутата наредба се спазва само през работно време. Караме я на оцеляване, с тази забрана оборотът падна, вайкат се собственици на заведения. Иначе здравните инспектори правят проверки ежедневно по сигнали на граждани. Наред със заведения, хотели, гари, забавачници и училища се инспектират кметства, банкови офиси и хипермаркети. Най-често има нарушения именно в големите търговски центрове.

„Стандарт": Трайчо: "Кремиковци" привлича нови купувачи

Испанският консорциум SHP-Advisers проявява интерес към покупката на части от "Кремиковци". Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков след срещата си с Хакобо Сарториус, президент на консорциума. Трайков е в Мадрид в рамките на делегацията, водена от премиера Борисов. Фирмите от консорциума искат да рекултивират терена на металургичния комбинат и ще кандидатстват за финансиране пред Европейската комисия. Досега никой не се яви на трите поредни търга за продажба на активи на фалиралия комбинат. България може да приложи опита на Испания да  стимулира използването на електрическите автомобили у нас. Това стана ясно след срещата на министър Трайков с Тереза Сантеро, първи зам.-министър на индустрията, търговията и туризма на Испания. 255 млн. евро е заделило правителството в Мадрид за тази цел. 70 млн. евро от тях са за субсидии на купувачите на екоколите. В Испания всеки, който иска да закупи електромобил, получава до 6 хил. евро помощ. Производителите пък получават кредити при облекчени условия. Подпомага се и изграждането на зарядни станции. На среща в енергийната компания Еndesa Трайков се е запознал с техните проекти за чисти въглищни технологии и за улавяне и складиране на въглероден двуокис. България иска да ползва опита на испанците за пилотен проект у нас.

„Монитор": БГ банда произвеждала цигари менте в Полша

16 българи са били арестувани в местност край Варшава при акция на полските гранични служби, докато произвеждали нелегално цигари в супермодерна тайна фабрика, съобщи за "Монитор" капитан Юстина Шмид-Гжех, говорител на главния комендант на Гранична стража. Българите са били част от 20-членна банда, заедно с тях са задържани и четирима поляци.

Акцията е била реализирана от две поделения на Граничната стража с участието на 50 полицаи. Бандата се занимавала с нелегално производство на цигари от различни марки, а експерти оценили фабриката като много модерна. Вътре имало две производствени линии и една за опаковка на тютюневи изделия и складове. Полските гранични власти предполагат, че цялото оборудване и консумативите за производството на цигари са били внесени от чужбина.

Технологията била много модерна - най-добрата, достъпна в Полша, а според първоначалните данни от разследването някои от организаторите на производството били минали специално обучение за технологичните процеси и организацията извън страната и всичко вървяло на високо професионално ниво. Върху част от цигарените опаковки имало надписи на английски, което предполага, че нелегалното производство е било приготвено както за местна консумация, така и за пласиране на Запад.

 

„Монитор": Испански консорциум иска „Кремиковци"

Испанският консорциум SHP-Advisers проявява интерес към покупката на части от фалиралия комбинат "Кремиковци". Това стана ясно вчера по време на официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Мадрид.

Фирмите от консорциума имат готовност да участват пред Европейската комисия с проект за 20 млн. евро за рекултивация на терена на комбината, обясни икономическият министър Трайчо Трайков след среща с президента на консорциума Хакобо Сарториус.

В Мадрид премиерът Бойко Борисов покани испански фирми да инвестират у нас. На бизнес форум на Конфедерацията на испанските предприемачи министър-председателят подчерта, че предимствата на България като дестинация за чуждестранни капиталовложения са стабилната политическа обстановка и замразените размери на данъците.

„Монитор": САЩ ни хвалят за борбата с мафията

Битката на българското правителство с организираната престъпност в страната ни беше силно похвалена от САЩ. Според доклад на Държавния департамент кабинетът „Борисов" демонстрира политическа воля за борба с мафията. Американските ни партньори отчитат високо и вече започнатите много дела срещу високопоставени фигури от подземния свят.

Щатските експерти са отчели още, че благодарение на оперативната информация на ГДБОП, подавана към партньорски служби, са закопчани двойно повече трафиканти

на кокаин през м.г. спрямо 2009 г. Според американската статистика тези данни са послужили в Европа и САЩ да бъдат арестувани 164 кокаинови трафиканти на най-високо ниво. През 2009 г. задържаните дилъри на дрога са били 90.

 

„Капитал": Защо телевизията стана по-скучна

Вземете дистанционното и да се разходим заедно по сергията - телевизиите все повече започват да напомнят на мърдащи таблоиди. Праймтаймът е окупиран от турски сериали. Политиците бръщолевят из сутрешните блокове и имитират смисъл в дружелюбни разговори с водещите. Екранът се задушава от постоянното присъствие на едни и същи публични личности, които предъвкват изтъркани послания. Публицистиката все по-често подава микрофона на шоубизнеса, вместо да задава остри и критични въпроси на властта. Жанрът на интервюто измести разследванията, превръщайки телевизиите в сцена за изява на силните на деня вместо в коректив на управляващите. В новините пък протестите в арабския свят се редуват с авторекламите на шоупроектите на тв каналите.

Доскоро това не беше така. Помните ли времето, когато телевизорът се включваше не толкова по навик и за убиване на скуката, колкото с онова приятно нетърпение да видиш нещо интересно. Нещо, за което утре ще си говориш с приятели и колеги.

Разбира се, усещането, че телевизията става по-скучна, е доста субективно. Няма как да измериш дали шегите в "Шоуто на Слави" са станали по-плоски, нито да сравниш "Дързост и красота" с "Листопад". (Между другото България е вторият най-голям вносител на турски сериали след Казахстан). Естествено също, че в ефира има и интересни предавания. Въпросът е дали те не стават все по-малко?

Въпреки че се измерва трудно, качеството на телевизионната продукция се подчинява на определена логика. То е следствие на сложните отношения между самите телевизии, рекламния пазар, от който те се финансират, интересите на собствениците им за високи нива на печалби и капацитета на независимите продуценти да произвеждат смислено съдържание. Всички тези фактори в момента се пресичат по начин, който не предполага много добро качество.

Рекламният пазар през последните три години се сви значително. Това ограничава възможностите на телевизиите да инвестират в собствено, качествено съдържание. В същото време двата най-големи канала - bTV и "Нова тв", смениха собствениците си сравнително скоро. И двете компании, които дойдоха в България (особено MTG, която плати немислимата сега сума от 620 млн. евро за "Нова тв"), имат интерес да възвърнат инвестициите си и това е по-голям приоритет за тях от високото ниво на програмите. Освен това през последните години се наложи практиката телевизиите да се конкурират през едно и също съдържание и това допълнително прави синия екран повече сив.

Засега най-големият губещ от това е аудиторията, която привиква да занижава стандартите и изискванията си към телевизионната журналистика. Дългосрочно обаче от тази политика ще изгуби целият телевизионен пазар, който вече започна да се сбогува с една важна част от своята аудитория - младите и активни хора, които избират да се информират и забавляват онлайн.

 

„Сега": Държавата ще плати 70 млн. лв. за чиновнически грешки

До месец правителството ще създаде специален държавен фонд, от който ще се покриват щетите на общините, неправомерно наказани по европроекти заради чиновнически грешки. Това съобщи министър Томислав Дончев пред общото събрание на сдружението на общините.

Все още се водят преговори с финансовото министерство, но се очаква фондът да бъде захранен с около 70 млн. лв. от държавния бюджет. Специална комисия ще разглежда молбите на общините и ще решава коя с каква сума ще бъде обезщетена заради наложени вече корекции при изпълнение на проекти по предприсъединителни или оперативни програми. Фондът ще бъде само в помощ на публични институции и няма да покрива корекции на фирми и граждани, уточни министър Дончев. Той обаче не даде яснота защо държавата ще дискриминира частните фирми или обикновените граждани, които в някои случаи заложиха цялото си имущество и които също са потърпевши от чиновнически грешки след приключване на проекти по предприсъединителни или оперативни програми. Министърът премълча и каква отговорност ще се търси от виновните чиновници за батака, в който е вкарана държавата.

 

„Дума": Обвиняват ни в асимилация на румънци

Опозиционната Румънска консервативна партия твърди, че има асимилация на румънците в България и иска властите в Букурещ да вземат мерки срещу тази "агресивна политика".

След преброяването у нас съюзът на етническите румънци в България AVE публикува доклад, в който подробно са посочени методите и средствата, използвани според тях от десетки години от българските власти за асимилиране на румънците. Пред БНР шефът на организацията Иво Георгиев каза, че сигнал за асимилацията е изпратен до Съвета на Европа и до почти всички институции, които се занимават с правата на малцинствата, предава Нюз.бг. По думите му нивото на асимилация е високо, като в районите с влашко и румънско население няма условия за обучение на майчин език. В същото време Георгиев отрече AVE да има нещо общо с разпространяването на листовки по време на преброяването, но подкрепи текста им. Той посочи, че действително за хората, които се самоопределят като румънци, трябва да има привилегии според договореността между Емил Константинеску и Желю Желев за етносите и малцинствата.

Припомняме - от ВМРО-БНД алармираха, че по време на преброяването на населението румънски емисари са агитирали хората в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково, Долни чифлик, Провадия и Добрич да се самоопределят като румънско малцинство. "Войводите" съобщиха още, че в луксозни брошури на местните хора са били предлагани безплатни почивки в северната ни съседка.

ВМРО-БНД сезираха ДАНС за агитацията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини