От Широка лъка кукери поеха към"Шенген" -да гонят и там злото

Символичните ритуали за здраве и берекет на кукерските игри в родопското село Широка лъка, известни като „Песпонеделник”, тази година съвпаднаха с християнския празник Сирни Заговезни.

Въпреки пронизващия студ и прехвърчащи снежинки, мощните кукерски състави от цялата страна подгряха деня за Прошка на 6 март.

 Площадчето на родопското село се изпълни с народ, жаден за автентични преживявания. Неистов шум от звънци, хлопки и пушкала огласи селото, а публиката се захласна по ярките и страховити костюми на над 150 кукери от Родопите, кюстендилско, пернишко, Симитли и Варвара.

Изумени от ярката картина на кукерската фиеста останаха и посланикът на Кралство Белгия в България Марк Михилсен и съпругата му Мари-Шантал Михилсен-Биела.

Те са гости на Широка лъка от няколко дни, а мадам Биела откри на връх трети март изложба от литографии.

Дамата напусна трибуната за официални гости и се впусна в „папарашки„ снимки сред народа.

Негово превъзходителство кратко поздрави домакините и стотиците гости за празника, но спази протокола и остана на импровизираната сцена.

"Щом на Песпонеделник в Широка лъка е посланикът на Белгия, значи скоро ще ни приемат в Шенген", пошегува се кметът на селото Александър Коврошилов.

Тази година съставът на домакините, от около 20-тина млади, по традиция неженени мъже, поведе кукерските игри. С ярко червени мечове широколъшките песяци „посякоха” злото и заораха символично нивите. Най-малкият сред тях е 7 годишният Калин, който едва носи маската, но гордо подскача край мъжете. Повечето са подгрели с високоградусна течност още от предната нощ.

„Че как да носиш 30-тина килограма кожи, хлопки и звънци, ако не вкараш нещо във вените, за да опънеш жилите?”, шегува се един от песяците- ветеран в местния състав.

Обяснява, че направата на маскарадния кукерски костюм е майсторлък, който сами овладели.

Най-трудно е да се избере кожата от коза, от която се прави маската на родопския песяк. Влакната често са естествено оцветени, но понякога се багрят допълнително.

„Не се продават, струват много, те са като мъжки талисман”, категорично заявява напет родопски кукер.

„Е, на някоя фолк дива можем да отстъпим маската с най-дългите ресни, та да не се мъчи с  изкуствени плитки. Като я нахлузи, само с едно парче ще побърка публиката”, вмята друг маскиран зевзек полу на шега.

Как родопските жени носят мъжете си на гръб и в делник, и в празник пък демонстрира уникалната „двойна маска”.

Атрактивна  кукла е от времето на първата световна война и е възстановена през миналата година. Младежът, на когото е поверена, опитва да пристъпва женствено, но бързо влиза в типична мъжка походка. Костюмът е от тяло на жена отпред, а мъжките ръце здраво са вкопчени в жилавия гръб на уж нежната половинка.

„Това нагледно показва как се справят жените родопчанки”, пошегува се и кметът на Смолян Дора Янкова, която е редовен гост на кукерското шествие в Широка лъка.

Публиката се забавляваше на сцените и танците, но някои не дочакаха запалването на традиционния огън. Кладата се прескача по три пъти, за да се очисти злото, но най-премръзналите бързо се насочиха към местните кръчми.

От всякъде димяха пресни скари за по левче кюфтето и чашата пелин.

Загрелите кукери обаче продължиха да огласят с викове и звънци уличките на Широка лъка, за да прогонят злите сили и от домовете, и от кръчмите.

И за да могат на края всички да си простят, за да очистят лошото и от сърцата.

До следващата година, до следващата Прошка.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини