БСП: Пари има, но за нуждите на кабинета. Преглед на националния печат

„24 Часа": България превозва бежанци от Либия

Тази сутрин са извършени два полета с българския самолет, който е с капацитет от 140 души. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов.
От МВнР съобщиха, че самолетът ще транспортира около 400 египтяни от летището в
град Джерба, Тунис, до столицата на Египет - Кайро.
По думите на Младенов до края на деня трябва да се извърши още един полет, а по преценка може да бъде направен и четвърти.
Превозът на хора в момента е най-належащ, защото има десетки хиляди, които са пресекли или се опитват да пресекат либийско-тунизийската граница, за да се спасят от случващото се в Либия.
Въпреки че хуманитарните нужди стават все по-спешни и за огромен брой граждани на Индия, Тайланд, Бангладеш, каза министър Младенов и допълни, че в хуманитарната кампания са се включили Италия, Испания, Великобритания и Швеция. България насочва усилията си към подпомагането на придвижването на египетски граждани от тази граница към родината им .

„Новинар": БСП: Пари има, но за нуждите на кабинета

"Пари има, но за техни нужди. Пари има за администрация, магистрали, но не и за социална дейност". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод скока на цените. Според него няма никакви компенсираща политика от страна на правителството, а единственото извинение било, че няма пари. Станишев определи като огромен проблем несъбираемостта на приходите в бюджета.
Лидерът на столетницата подчерта, че за партията му е политически по-изгодно ГЕРБ да изпие горчивата чаша до дъно заради бързата загуба на доверие.
"Колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре за България", смята Станишев. Той припомни намерението на БСП да използва всички демократични и парламентарни средства за сваляне на правителството, включително и чрез организиране на протести.

„Труд": Кристалина е най-влиятелна!

Tоп 10 на дамите определи елитно мъжко жури: министърът на външните работи Николай Младенов, изпълнителният директор на "Софарма" и председател на КРИБ Огнян Донев, председателят на СЕМ Георги Лозанов, банкерът Левон Хампарцумян, политологът Иван Кръстев, съсобственикът на Нова тв Дидие Щосел, дипломатът Стефан Тафров и експремиерът Даниел Вълчев. Еврокомисар Кристалина Георгиева е дамата с най-голяма обществена мощ в България според класацията на вестник "Пари". Проектът "100-те най-влиятелни жени" се провежда за първи път у нас, а резултатите се публикуват в специално годишно издание. Критериите за избора са разработени от шведската медийна група "Бониер", която има дългогодишен опит. Адаптацията на показателите за България е осъществена с помощта на "Алфа Рисърч".
Номер едно в класацията Кристалина Георгиева е еврокомисар с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". Десет месеца след началото на мандата си тя беше избрана за Европеец на годината и "Еврокомисар на годината". От 2008 до 2010 г. Георгиева е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка - "свръзка"между борда на директорите и акционерите от 168 страни. Преди това Кристалина преподава в УНСС, където е доцент. Между 1987-а и 1991 г. е гост-лектор в Лондонското училище по икономика, преподавала е в Харвард, Йейл и Масачузетския технологичен институт. Наградата ще й връчи изпълнителната директорка на в. "Пари" Лили Апостолова.

„Новинар": ВМРО-НИЕ: С парите от контрабандата ще се купуват гласове

Печалбата от продажбата на контрабандни цигари ще се ползва за търговия с гласове на предстоящите местни и президентски избори. Това заяви председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов. Според колегата му Борис Ячев контрабандата на цигари се покровителства от властта. Четири са основните канали за внос на нелегални папироси - през Гърция, Турция, Македония и Сърбия, заяви Ячев. Около осем били македонските марки цигари, които се продават у нас, а 35 марки са сръбските. По-голямата част от ментетата се произвеждали във фабрики в Гърция в близост до границата с България.

„Стандарт": Спасиха Балчик от 20 тона мазут

Балчик бе спасен от екокатастрофа само заради бързата намеса на военните и Гражданска защита. Мазутен разлив от близо 20 т заплаши да отрови залива в събота. Според кмета на Белия град Николай Ангелов горивото е изпуснато най-вероятно от рафинерията на "Папас олио". Сигналът за разлива е подаден от дежурния в градската пречиствателна станция в събота около 10 часа както към Гражданска защита, така и в общината. Ангелов веднага алармирал Щаба на военноморските сили, които разполагат със специализирана техника за почистване на такива замърсявания. До идването на специализиран автомобил бил направен опит количеството мазут в басейна на пречиствателната станция да бъде изсмуквано с автомобил на "ВиК". Кметът смята, че човешка грешка е довела до разлива на нефтопродукта, като допуска, че не е бил затворен преливник, откъдето мазутът е прелял и през канализацията е стигнал до градската пречиствателна станция. До вечерта в събота са изсмукани от водата 20 т мазут, добави Ангелов. В неделя почистването продължи с пълна сила. Само заради бързата намеса замърсяването не е напуснало басейна на съоръжението и специалистите са категорични, че няма опасност за акваторията на морския залив на Балчик.

„Стандарт": Сваляме таксите на Дунав мост

Българската страна ще свали едностранно таксите за преминаване на Дунав мост. Това стана ясно при посещението на дипломат №1 в Русе Николай Младенов в Русе вчера. Налогът ще бъде три пъти по-малък за леки автомобили, микробуси и автобуси. Досега те плащаха съответно 12 лева, 24 лева и 50 лева. Толкова прибират и румънците на изход към България. След като редукцията влезе в сила, леките автомобили ще минават по моста срещу 4 лева, автобусите до 23 места срещу 8 лева, а автобусите с над 23 пътници срещу 16 лева. Таксите от другата страна на реката обаче засега остават непроменени. Разчитаме на добрата воля на съседите и те да намалят таксите, след като видят ползите от това, каза министър Младенов. Предложението за налога от българска страна ще бъде внесено на заседание на Министерския съвет в сряда от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и министъра на транспорта Александър Цветков.

„Стандарт": Изгониха с огън злото на Заговезни

С огън и страховити кукеркси маски изгониха злото на Сирни заговезни. Кукерски шествия заляха страната за празника. Над 500 маскирани дефилираха в Стара Загора на традиционния фестивал на маскарадните игри в града. Стотиците огньове на Сирни заговезни вчера в Община Благоевград бяха с "работно време". Общинският кмет Костадин Паскалев разпореди със своя заповед всички клади да бъдат загасени не по-късно от 21 ч. 4 екипа на пожарната проверяваха сирниците. 10 000 хлопки разтърсиха Ямбол още в събота. Лично председателят на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон пристигна в града на богинята Диана за неверятното кукерско шоу. Тази година в Кукерландия участваха 34 кукерски групи от цялата страна, както и представители на Румъния и Полша.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини