Маскиран стреля в банка, взе 6 жени в плен. Преглед на националния печат

"24 часа": Маскиран стреля в банка, взе 6 жени в плен

Маскиран мъж взе безпрецедентно шестима заложници при обир на Инвестбанк в Сливен, след като простреля охранител при нахлуването си в банката.

Нападателят нахлул около 16 часа в сградата, която се намира точно срещу местната полиция в центъра на града. В този момент вътре имало 8 служители. 42-годишният бодигард Станчо Станчев веднага разбрал какво се случва, щом видял мъжа с маска на главата и пистолет в ръка.

Той тръгнал да го спира заедно с колега, но грабителят го прострелял в рамото.

В този момент служителка зад гишетата натиснала паникбутона. Така броени минути по-късно офисът на Инвестбанк на улица "Димитър Добрович" бил блокиран от униформените служители на полицията.

Отпред спряла и линейка, която откарала ранения охранител, придружен от колега. В този момент в банковия офис заедно с грабителя останали шестима служители - негови заложници.

Най-вероятно нападателят ги е сплашил с изстрели в тавана, защото очевидци чули в първия момент 5 гърмежа от банковия офис.

Първоначално след провала на обира нападателят поискал да преговаря с полицията, но в следващия момент се отказал. 30 минути след началото на инцидента от София за Сливен отлетя хеликоптер с командоси на борда, придружавани от главния секретар на МВР Калин Георгиев.

 

"Монитор": Цената на дизела замръзва на 2,49 лв./л за месец

„Лукойл" въвежда едномесечен мораториум върху цените на дребно на дизела, който ще се предлага по всички бензиностанции на компанията по 2,49 лева за литър. Това стана ясно вчера след втората среща между представители на правителството, ръководени от премиера Бойко Борисов, и превозвачи, търговци на гориво и единствения производител у нас - „Лукойл". Няма опасност обаче цената на горивото за крайния потребител да падне под продажните стойности от рафинерията, уточни Борисов. Мораториумът се въвежда при международна цена на петрола около 114 долара на барел

Повече от 10 млн. евро ще струва  на „Лукойл" тази мярка, ако нефтата достигне 120 долара за барел, изчислиха за „Монитор" експерти.

 

"Сега": Прогноза: токът скача с 227% без АЕЦ "Белене"

Цената на тока ще скочи с 227% към 2020 г. при сценарий без АЕЦ "Белене" и само с 8%, ако я има централата, прогнозира енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Електроенергията от бъдещата АЕЦ ще е 50 евро за 1 МВтч, сочат изчисленията му. По-висока цена - 7-7.5 евроцента, даде колегата му Иван Хиновски, който също се позова на анализ. От Института за пазарна икономика (ИПИ) пък разпространиха свое изследване, според което токът от "Белене" ще струва 14-16 евроцента.

Колосалният скок от 227% ще е заради цените на зелената енергия, поскъпването на въглеродните емисии и увеличаването на инвестициите в мрежите за пренос, обясни проф. Тасев.

 

"Труд": Радиацията е в Европа, но няма опасност за нас

Радиоактивни частици от замърсяването в Япония преминаха през Европа. За тях предупреди германското министерство на екологията. "В следващите дни частици ще достигнат Исландия", заяви Ерик Вирт от измервателната станция във Фрайбург. И уточниха, че става дума за незначително количество, което не може да повлияе на обичайния радиационен фон и не е опасно за здравето на хората

България не е застрашена по никакъв начин от японския облак. "Всякакви твърдения в тази посока са абсолютно некомпетентни", каза генералният директор на Националния институт по метерология и хидрология към БАН доц. Георги Корчев.

 

 "Новинар": Църквата обяви война на държавата

Светият синод кара свещеници да не пускат инспекторите по труда в храмовете. Това стана ясно от заповед на синода, с която „Новинар" разполага. В края на миналата седмица от Главната инспекция по труда започнаха повсеместни проверки в цялата страна, където трябваше да следят дали поповете и всички служители в храмовете работят на трудови договори.

Именно затова от синода изпратили до всички митрополии и епархии разпореждане да не съдействат на проверките и да не показват документи на инспекторите. „Да бъдат уведомени председателите на църковните настоятелства и игумените на манастирите, така че при предприетите проверки от Инспекцията по труда или органите на НАП или други контролни, държавни и общински органи, да заявят, че без писмено разрешение на съответния митрополит не може да бъде извършена такава проверка", е записано в решението на синода, където дори молят за „стриктно изпълнение" на заповедта. Решението е взето още на 17 март и още на следващия ден е спуснато за изпълнение към духовниците.

 

"Монитор": БГ рейнджърът 20 пъти по-евтин от американския 

Почти 20 пъти е по-евтина издръжката на българските рейнджъри в Афганистан от тази на американските им колеги. Това става ясно от сравнение на разходите на двете държави за мисии зад граница. Според приетия вчера от Министерския съвет „Доклад за състояние на отбраната и въоръжените сили през 2010 г."  за участие във военни операции и учения зад граница от бюджета на МО са дадени 63 632 453 лв. При положение че в момента зад граница има около 750 военни от които над 600 са в Афганистан, разходите за един български войник зад граница са под 85 000 лв. Американският Център за стратегически и бюджетни изследвания (Center for Strategic and Budgetary Assessments ) е сметнал, че за един щатски войник в Афганистан са изхарчени 1,2 милиона долара за миналата година според данни от бюджета им за отбрана. Заради пресечения терен на всеки щатски войник се падали от $200 000 до $350 000  разходи за гориво за година. Сумата за американските рейнджъри е в пъти по-голяма, защото в нея се включва и материалната помощ, която САЩ оказват на местните сили за сигурност.

 

"Стандарт": ГЕРБ с план "Мерцедес"

План ала "Мерцедес" за победа на кметските избори стяга ГЕРБ. Това е новата стратегия на партията за триумф в четири от големите града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. За тях лично премиерът Бойко Борисов настоял да бъдат взети още на първия тур, научи "Стандарт".
"Това нашето си е операция "Мерцедес" - като начертаем на картата на България четирите града и ги съединим с черти, става точно като знака на марката автомобили", обясниха гербери.
Лидерът на партията Бойко Борисов държал най-много столицата отново да бъде с кмет от мнозинството, като името на Йорданка Фандъкова отново се спряга за поста. Борисов настоял и в Бургас за втори път да победи сегашният градоначалник Димитър Николов. В ГЕРБ обсъждат да пуснат в битката за Варна шефът на грандхотела Иван Портних. За кметския стол в Пловдив те ще заложат на областния управител Иван Тотев.

 

"Монитор" Всеки втори пие мътна вода

Само 44% от българите пият вода, минала през пречиствателни станции. Заради лоша поддръжка те пък имат обща използваемост едва 41%. Това показва анализът на експертите, който ще е основата за бъдещата водна стратегия на страната. Тя  трябва да покаже стъпките за реформиране на сектора през следващите десетилетия и е поръчана от Министерството на околната среда и водите. В момента се съгласува между петте ведомства, които отговарят за ВиК сектора.

По брой на жители, чиито отпадни води се пречистват, сме още по-зле - едва 39% от нас не замърсяват косвено природата. Единствено Румъния и Малта са с по-лоши показатели в Европейския съюз.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини