Почти всички деца в смолянско с болни зъби

98% от 18-годишните младежи в област Смолян имат кариеси.

Тревожният факт е част от първото за страната ни мащабно проучване на денталното здраве при децата, проведено от 1982г.  Предварителните частични резултати за първите две области – Смолян и Пловдив, бяха оповестени по време на кръгла маса, посветена на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г., организирана от Българския зъболекарски съюз.

Страшната статистика засяга и най-малките, защото малчуганите в смолянско в предучилищна възраст, средно са с по шест болни зъба.

Броят на болните зъби при връстниците им от Пловдив са наполовина- средно по 3 зъбчета боледуват, а 33% от най-малките в Пловдив нямат нито един кариес.

 В Смолян едва 13% от децата до 6г. възраст са с напълно здрави зъби.

 На фона на глобалните цели на Световната здравна организация за 2010 г., изискваща 90% от петгодишните да са без кариеси, положението с денталното здраве на родопчанчета е фрапиращо.

Проблем се оказва и състоянието на венците при тийнейджърите в Родопите- само една трета от 18-годишните, които живеят в селските райони на област Смолян са със здрави венци.  Младежите в област Пловдив без парадонтозни проблеми са 1/2.

Над две трети от децата на 12-18-годишна възраст са със зъбно-челюстни деформации, което е предпоставка за влошаване на оралното здраве в по-късна възраст.

Нивото на орална хигиена е незадоволително при всички възрастови групи и независимо дали детето живее в града или на село.

Значителните различия в зъбния статус на децата от двете области на България, за които бяха оповестени резултати, могат да се отдадат на много фактори, включително географски и климатични особености, по-нисък социален статус на населението в Смолянско, регионални особености в храненето, както и фактът, че питейната вода в Смолян съдържа по-малко минерали.

Изводаът на специалистите обаче е категоричен - в отделните региони на страната ще е необходим  различен подход за профилактика.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини