Заразата с Е.коли може да е тръгнала от Египет

Европейските здравни служби проучват дали заразата с опасната бактерия Ешерихия коли в Германия и Франция не може да бъде проследена до семена от сминдух, внесени от Египет или през 2009, или през 2010 г., предаде Асошиейтед прес.

Европейският център за предотвратяване и контрол на заболяванията и Европейската служба за безопасност на храните обявиха в съвместен доклад, че "все още съществува голяма несигурност относно това дали (сминдуховите семена) са причината за всички случаи на разболели се хора".

Според доклада е възможно доставка от сминдухово семе от 2009 г. да е свързана със заразата във Франция, а друга доставка от 2010 г. - с огнището в Германия.

В текста се признава, че теорията за сминдуховото семе не обяснява смъртния случай в Швеция, където вследствие на зараза с бактерията почина жена, която не е консумирала заразени кълнове.

Световната здравна организация (СЗО) счита заразата във Франция за отделна от тази в Германия, но признава, че от осемте случая във Франция в три е регистриран същият щам, като в Германия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини