Разследват бившия шеф на девинската болница

Прокуратурата търси доказателства за безстопанственост на бившето ръководство на лечебното заведение

Още през май тази година Окръжна прокуратура Смолян е образувала досъдебно производство срещу бившия изпълнителен директор на МБАЛ в Девин д-р Чавдар Маринов. Той беше освободен на 16 юли миналата година с решение на общинския съвет на извънредно заседание.

Разследването ще търси доказателства за умишлена безстопанственост при изпълнение на функциите му като изпълнителен директор на болницата, след доклад за извършен финансов одит.

Предмет на разследването са допуснати от д-р Маринов нарушения на служебните му задължения по договора за управление, а също и на някои нормативни актове, вследствие на което са последвали значителни щети.

Проверката ще установява дали бившият шеф на лечебното заведение е полагал достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазването на имуществото на болницата.

При доказване на вина, за този вид престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и лишаване от право на заемане на определена длъжност. 

Към момента няма привлечени обвиняеми, допълниха от Окръжна прокуратура в родопския град.

Прокуратурата може да се самосезира само в случай, че се натъкне на достатъчно данни за извършено престъпление. Това обаче е по – скоро изключение от общия ред за сигнализиране на институцията, което следва да се прави от граждани и длъжностни лица в държавни органи.

Само по себе си наличието на дългове на МБАЛ – Девин, не води непременно до извода, че е извършено престъпление от общ характер.

Ако определени длъжностни лица са установили, че в болницата в град Девин са извършени злоупотреби, които съдържат в себе си признаците на извършено престъпно деяние, могат да подадат тази информация в прокуратурата. Сигнала следва да бъде придружен със съответните доказателства и материали, които го подкрепят.

Неоспорим факт е, че през последните пет години Окръжна прокуратура – Смолян е била многократно сезирана и е проверявала МБАЛ – Девин. Красноречив пример за това е и горепосоченото досъдебно производство, казаха още от държавното обвинение в Смолян.   

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини