Смолянчани пропищяха от нашествие на голи охлюви

Семейство Ганчеви ръсят сол и ги събират със специални дървени щипки, но пак не могат да се сравят

Хората са отчаяни и не знаят как да се справят с пълзящите гадини, които пълзят на всякъде, влизат в къщите, унищожават селскостопанската продукция.

Стотици са, размножават се бързо, просто сме отчаяни, алармираха жители на кв.Каптажа. Хората буквално са вдигнали ръце и не знаят как да се отърват от ужасната напаст. Населението на квартала търси всевъзможни начини да се справи с гадните мекотели, дори използва разни бабини "лекове", но безуспешно.

Шест килограма сол съм изсипала в градината си, уж умират, а на следващия ден като че ли са станали повече, сподели Мария Ганчева. Съпругът й изработил специални дървени щипци, за да събират охлювите, но и това не помогнало.

 „Хващаме по 300 на ден и никакъв ефект” , жалва се и друга потърпевша от квартала Бойка Бошнакова.

Най-отчаяните решили да „опият” гадините и им слагали чаши с бира, за да ги изтребят, но освен много скъп, този начин се оказал и напълно безполезен.

 Освен смолянският квартал Каптажа, от проблеми с плужеците се оплакват и стопаните от близките до града села.

Жител на село Момчиловци се принудил да си купи патици,  които да ги изяждат и така да се спаси от пълзящите твари. Човекът дори им направил басейнче в средата на градината, в която вече продукцията е опустошено от охлювите, но пък крякат патици.

Пълзящите гадинки унищожават абсолютно всичко що расте в земята- картофи, моркови, цветя, магданоз, ягоди.

Единственото растение, към което плужеците не посягнали бил здравецът.

 Толкова са много, че вече щурмуват и домовете, а хората са вдигнали ръце и търсят съдействие, да се спрат  напастта, която придобива страховити размери, жалват се хората.

Официална информация не е постъпила при нас, но знаем за този проблем, обясни директорът на Агенцията по безопасност на храните в Смолян, към която е и отделът „Растителна защита” д-р Радослав Колев.

В неофициални разговори експертите имат информация за увеличаване на голите охлюви в този район заради повишената влажност. Разпоредил съм да бъде извършена проверка и да се изготви становище по каква схема, и с какви препарати да се води борбата с тях, каза още д-р Колев.

Препарати има в агроаптеките, но преди това нашите експерти трябва да обяснят на хората как да се обработва и третира мястото. Ние осъществяваме контролна дейност, даваме напътствия, но не предоставяме препарати, те се закупуват от хората, допълни шефът на агенцията по храните.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини