Един от най-успешните български емигранти помага на Родопите

Русев с личния си приятел Дора Янкова и гласовете на ансамбъл "Родопа" на Хайдушките поляни край Смолян

Един от най-успелите българи в САЩ –Хамит Русев, ще подкрепи проекти за развитие и благоустрояване на селата родното си село Арда и близкото до него Горна Арда.

Това стана ясно след среща на Русев с кмета на общината Дора Янкова. Родопчанинът с американско гражданство живее в САЩ от  58 години, след като през 1963г. заедно с Шефкет Чападжиев от Мадан пресичат нелегално границата през Горна Арда и слизат в гръцкото село Паранести. След 1989г. Русев се връща в България два пъти в годината.

Това лято той отново е в България и по покана на кмета Янкова посети събора на Хайдушки поляни. Разговорите им засегнаха и проекти за развитието на родното село на Русев, като бизнесменът обеща лична подкрепа за някои от плановете за развитие.

”Щастлив съм,когато се връщам в родното ми място, защото го обичам и винаги ще го обичам”, сподели успелият емигрант.

 Част от неволите на емигрантите Русев обобщи така:

” Когато си млад е лесно, защото можеш да научиш езикът, но минеш ли 40г. е изключително трудно”. Когато се озовали в САЩ, родопчаните Русев и Чападжиев, които днес са сред най-уважаваните български лица в бизнеса на Америка, 8 години работили черна работа.

 Русев успял да развие свой бизнес с ресторант в Чикаго, в който през годините са гостували най-известните представители на българския фолклор и народно творчество. В момента в американския град живеят над 100 хиляди българи, които дори имат български футболен отбор.

3 март е най-почитания празник в Чикаго, а българите издигат националния флаг в центъра на града и устройват фолклорна програма. Освен с патриотичните си прояви Русев е известен и със своята социална дейност. До момента той е помогнал на стотици социално слаби българи-емигранти, дарил е средства за хора в затруднено положение, за ремонта на църкви. Според него родопчани са най-големите дарители по целия свят.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини