Държавата ще подкрепи минералната вода в Девин

Според ековинистър Нона Караджова община Девин изобщо не е правила проект за подмяна на тръбопровода за лечебната вода

Правителството ще финансира рехабилитацията на тръбопровода за минерална вода в Девин, заяви министърът на финансите Симеон Дянков при посещението си в района. За да се запознае със състоянието на съоръжението, изградено преди 40 години, вицепремиерът лично обходил целия водопровод,

Проблемът се оказва липсата на проект от община Девин, по който амортизираната мрежа да се подмени. Затова хотелите в Девин харчели куп пари, за да претоплят чешмяна вода, вместо да ползват естествено горещата минерална девинска вода.

Министър Нона Караджова е направила  проверка в МОСВ дали наистина  в министерството е представен проект от община Девин за смяна на тръбите, както твърдят от местната администрация. Но такъв нямало, заяви Дянков и допълни, че държавата ще го обезпечи, но първо трябва да се изготви проекта.

Той поискал и проект за премахване на сегашните водопреносна мрежа за минералната вода и монтиране на пластмасови тръби с изолация, както и да се ремонт на циментовия кожух.

Каптажа и тръбите за лечебната вода в Девин извират с температура от близо 80 градуса, а пристига в града едва 11 градуса. Минералната девинска вода изстива и губи качества докато измине близо 12км. по скапания водопровод до града, който иска да развива СПА туризъм.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини