В Смолян създават сдружение на „мобилните” медицински сестри

Сдружение на медицинските сестри, чрез което да  се участва в социални проекти в Смолян, дискутираха на работна среща кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова и представители на бранша.

„Повечето проекти по Европейския социален фонд създават възможност за съвместна работа между общината и Асоциацията на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи“, изтъкна Янкова.

Подобно Сдружение за мобилни, социални и здравни  услуги ще даде възможност сестрите да получават допълнително възнаграждение.

От друга страна социалният ефект ще бъде най-значим за възрастните и самотно живеещи хора, както и за тези с увреждания или липса на възможност за лечение и здравни услуги. 

Общината  в момента предоставя 20 вида социални услуги, като е предвидено увеличаването им с още толкова.

Сред  приоритетите в социалната програма са създаване на Дневен център за възрастни в Смолян, Защитено жилище за мъже и жени с психични проблеми, два центъра за деца в риск и без родителски грижи, звено с медицински медиатори и др.

Янкова съобщи още,  че по проект в едно от висшите учебни заведения ще се създаде център за квалификация и преквалификация на медицинските сестри и работници, за да имат възможност да изучават най-новите технологии.

„БСП единствена има в листата си трима лекари-специалисти и петима експерти по европроекти, което показва желанието ни за развитие и подпомагане на населението“, отбеляза  Янкова. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини