Съдят крадец на банкови карти - пръснал хилядарка за ден

До 10 години затвор грозят 31 годишен рецидивист за кражба на банкови карти и пари.

Окръжна прокуратура Смолян внесе обвинителен акт за кражба на пари и пет броя банкови карти срещу Илия К. от град Неделино.

Според обвинението на 12 август миналата година мъжът влезнал в къща в неделинското село Гърнати и след като претарашил жилището си тръгнал с 1 ваучер за мобилен оператор, парична сума в размер на 170 лева, 3  кредитни карти и 2 дебитни карти. Пострадалите са съхранявали заедно с картите и листчетата с ПИН кодовете, което улеснило  достъпа до сметките им.

          Освен за отнетото имущество обаче Илия е обвинен и за това, че още същия ден е използвал банковите карти в град Ардино, където дръпнал от банкомат 120лв. После заминал за Смолян, където отново теглил, но този път 550лв.

Явно любител на охолството и купоните, крадецът набързо пръснал парите за дрехи и скъп телефон. После отседнал в хотел и се отдал на нощен живот по кръчми и дискотеки докато не похарчил всичко.

Извършителят е осъждан и кражбата представлява опасен рецидив, а спрямо него е постановена мярка за неотклонение задържане под стража.

Причинени имуществени вреди на обща стойност 895 лева и не са възстановени.

При доказване на вина за извършените престъпления се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 2г. до 10г. и конфискация до една втора от имуществото на виновния. 

От прокуратурата напомнят на всички граждани, че в никакъв случай не следва да държат на едно място банковите си карти – дебитни или кредитни и съответните пин кодове за тях. В противен случай биха улеснили евентуален крадец. Освен това тези кодове не трябва да се предоставят на трети лица, като същото важи и за картите. На самите банкови карти има информация(код), която не бива да става достояние на други хора освен титуляра им. Въз основа на тази информация парите по сметките могат да бъдат изпратени на други лица.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини