Шеф Манчев в Смолян: „Искате да видите сърцето на готвача? Погледнете в чинията!"

  Клубът на професионалните готвачи в Смолян днес официално беше учреден и представен пред публика, а над 40 готвачи от региона получиха членските си карти като членове на Асоциацията на професионалните готвачи в България. Като един от учредителите ѝ преди 13 години, гост на „вкусната“ церемония беше топ готвачът и ТВ звезда шеф Иван Манчев, който връчи членските карти. Той определи новия клуб, пети в страната, като „ клуб на хора с голямо сърце“ и обяви, че е щастлив, защото тук е видял много млади хора, които не са заминали в чужбина, а са останали да работят и да се борят за това, което искат да променят.

  „Харесвам родопската кухня – харесвам клин, пататник, сармите, боба. Бил съм по всички места на Родопите и смятам, че хората са много гостоприемни, природата на планината е уникална, и храната вкусна. Но храната трябва да се развива, не може един гост да го посрещаш само с пататници и клинове, и сарми. Смятам, че тук е един от най-благодатните райони, най-известният относно национална кухня в България. Но готвачите трябва да развиват и обогатяват вкуса, да презентират храната.“, каза шеф Манчев и допълни, че смолянските готвачи могат да го учат на родопска кухня, а той би ги учил на развитието на кулинарния пордукт.

  „В Родопите например има пресен естрагон – тароса – това е интересна подправка, има пресен кимион и те биха се използвали успешно в сърмите например, за да развият вкуса, както ние еволюираме, така и кухнята е нормално да еволюира“, коментира шеф Манчев.

  Освен да обедини готвачите, целта на Асоциацията е да ги приобщи, за да си помагат и така развиват професията. Шеф Манчев накратко отбеляза постиженията на Българската асоциация на професионалните готвачи, която е член на Световната асоциация на готвачите, получила е приз от най-престижното световно състезание, каквото е Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or) и е спечелила кулинарния „Оскар“.

  „Горди сме с това и за тези години издигнахме професията готвач на по-високо ниво, и така да популяризираме професията, която толкова много обичаме. Човек трябва да работи това, което му е сърце. Как се разпознава това? Когато идете в ресторант и видите чинията-това е неговото сърце в чиния. Ние работим за хората и създаваме модел на поведение в храната, на маса. Така формираме вкуса, защото българите са традиционалисти. Ние като готвачи показваме нещо различно и хората идват за това. Горд съм, че ние създадохме Шеф клуб в Смолян с хора, които са надъхани, за да могат да променят тукашния регион. Ние като национална Асоциация можем да помогнем на самите тях, за да може всички райони в България да се развиват кулинарно. Това е философията на готвача-той какво е измислил и провокирал“, обясни Манчев и пожела на новата организация в Смолян да развие културата на хранене, за да се развива и модернизира българската кухня.

  „Тя има много какво да покаже-преди година минах над 10 хил.км. в България, за да открием родния вкус-повярвайте ми-такива рецепти видях, такива бележки под чекмеджета, бележници стари с рецепти, които никога не сме си мислили ,че има в България, а бяха изключително вкусни. Пожелавам на клуба пожелавам много сърце, в това което правят и да си вярват, защото когато вярват, те успяват!“, завърши като пожелание към колегите си от Смолян един от най-усмихнатите готвачи, за когото „кошмар в кухнята“ са лоши продукти, ниска хигиена и липса на въображение.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 25.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
  25 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
  25 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
  25 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
  25 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
  25 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
  25 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
  25 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
  25 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  25 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
  25 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
  25 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
  25 май 2020
  Последни новини