Война за водата пламна между Неделино и село Старцево

В Старцево не дават водопровода, кметът сезира институции

Кметът на село Старцево Хари Торманов е сезирал прокуратурата заради новия канал, който жителите на Неделино сами изкопаха, за да вземат вода от водоизточника на най-голямото златоградско село Старцево.

 „Близо 3000 души ще останем без вода защото това е главният водопровод. Обърнал съм се с писма до прокуратурата, екоминистерството, ВиК и Басейнова дирекция, откъдето вече направиха проверка", заяви Торманов.

От извора край Старцево вече потече живителна течност и това ще облекчи жестокия воден режим в Неделино, макар че няма да реши напълно кризата с водоснабдяването на града и няколко околни села.

„Нямаме намерение да водим война за водата с никой”, заяви пък кметът на Неделино Стоян Беширов, който още не е отменил бедственото положение в общината заради сушата.

„Решили сме 30% от проблема, а за 48 часа прокопахме 4 км. водопровод. Така осигурихме още 3 часа вода на денонощие за хората, които можеха да пускат чешмите само по 2 часа дневно, но все още сме на воден режим", обясни Беширов.

 „Това е основният водоизточник за Старцево, той се използва от 40 години. Ние сме напълно несъгласни с действията на неделинската община", недоволства Торманов.

Беширов обаче контрира, че водата се изливала в балкана и тя трябвало да се даде на Неделино. „Нямат основания да се оплакват, на тях водоемите им преливат. Ние ако имаме вода сме готови да прехвърлим количества и да помагаме на съседни села ”, каза още родопският градоначалник.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини