Официално откриват социален Център за деца в Смолян

На 1 април /вторник/  от 11.00 ч. ще се състои официалното откриване на Центъра за настаняване от семеен тип за деца от 3 до 12 г., в смолянския квартал „Каптажа”.

Преди 5 месеца, на 1 ноември 2013 г. Центърът отвори врати, а преди месец бяха настанени и първите 7 деца. Социалната услуга е с капацитет 12 места, от които 2 места за краткосрочно настаняване на деца  до 3 години.

През 2009 г. Община Смолян стартира микропроект, финансиран от Социално-инвестиционен фонд (СИФ), но поради недостиг на средствата за цялостно завършване на обекта се наложи търсене на допълнителни инвестиции. За довършване на сградата, необходимото обзавеждане и оборудване, както и за стартиране на услугите в Центъра, през 2012 година Община Смолян се обърна към Фондация „Международна социална служба – България“, с молба за намиране на необходимите средства. Фондацията е дългогодишен партньор на общината при реализиране на социални проекти и след проведените консултации с потенциални частни донори, организацията получи финансиране от фондация „Медикор“, Лихтенщайн. Средствата в размер на 448 500 лв. бяха отпуснати по проект „Чрез по-добра грижа към успешно социално включване на деца и младежи от област Смолян, кщойто стартира на 1 юни миналата година и е със срок 24 месеца.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини