Над 60 деца твориха в летните ателиета на библиотеката в Смолян

Изображение 1 от 2

    За седма поредна година Детски отдел на Регионална библиотека „Н. Вранчев” организира инициативата „Децата, лятото и библиотеката”. Заниманията продължиха през целия месец юни, ва залите на отдела се обучаваха и твориха над 60 деца, организирани в четири ателиета, които ще продължат да бъдат отворени за малчуганите до 26 юли т.г.

    Първи стартираха участниците в ателие „Компютърни умения”, а с помощта на програмите Paint, Word, Power Point децата създаваха картини с чертожните инструменти, оцветяваха по готов определен шаблон, изработваха картички за рожден ден и презентации, в които вмъкваха безпроблемно картини и звукове.
    В ателие „Цветни занимания”, децата бяха ангажирани с цветни композиции с живи ливадни и горски цветя, мъхове, шишарки, треви и други. Изготвиха различни пана – стенни и настолни, както и подреждаха по принципите на изкуството икебана цветни композиции, също така сътвориха букети от макаронени изделия.
    Следващото ателие „Природата и нейното опазване”, се запознаха със сериозни глобални проблеми на човечеството като: опазването на природата, промените на климата в следствие от замърсяването на въздуха и водата, пожарите и действията, които трябва да се предприемат при възникването им, как се събират разделно отпадъците, опазване на биологичното разнообразие и ролята на пчелите за опрашването на растенията и създаването на мед и восък.

    За да придобият реална представа за света на бактериите срещани най-често в почвата, водата и човека, участниците посетиха Микробиологична лаборатория в МБАЛ- Смолян и надникнаха в живия невидим свят на бактерии и други микроорганизми.
    Друга важна тема дискутирана с децата беше „Безопасна ваканцията - Как да реагираме правилно в рискови ситуации – агресия, насилие, наркотици и трафик” с цел превенция, самодисциплина и избягване на конфликтни ситуации. 
    Последното ателие през месец юни „От раклата на баба и дядо”, започна на празника на билките – Еньовден, традициите и ритуалите за празника. Всички набраха лечебни билки и направиха ароматни торбички с изсушени билки.  В раклата на баба те откриха хурка, вретено и книга, направиха бабиното вретено и кесията на дядо от велур, шнур и дървени мъниста. 
    Запознаха се и със занаята налбанството-занаят, свързан с поддържането на подковите на конете, а след това върху подготвени подкови от рециклирана хартия, украсяваха с цветна и необработена вълна. Красивите подкови децата закачиха на нарисувана от тях врата, която оставиха отворена.
    Изработените уникати са подредени на изложба във фоайето на Детски отдел.

    СмолянБГвести

    Коментари в сайта

    Последни новини