Държавата влага близо 4 млн.лв. за геотермалната вода в Златоград

3 900 000 лева ще отпусне държавата за сондиране на минерално находище Ерма река – Елидже, край Златоград, обяви

изпълнителният директор на ПУДООС, /Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/ Галина Симеонова. Очакванията са през пролетта на 2013г. да започнат строителните дейности.

Проектът предвижда да се изведе на повърхността естествено горещата минерална вода с температура от близо 90 градуса, от която ще се произвежда топлоенергия  за отопление на 8 обществени сгради.

Приоритет за най-южната община в България, която е сред най-бързо напредващите в културния и исторически туризъм, е развитието на балнеологията и СПА туризма в Златоград.

Шефката на държавното предприятие определи проекта, като „цяло предизвикателство”, който ще бъде показно за България.

 „Много малко са сондажите правени на 860 м, и то предимно по времето на соца.

До сега такива дълбоки сондажи в страната не са правени“, коментира Симеонова.

Държавата финансира първия етап на проекта, тъй като сондажите са много тежки и общината няма необходимия ресурс за подобни инициативи. От МОСВ е дадено разрешение за воден дебит от 27 л/сек., тъй като енергийният одит на проекта от МРРБ е доказал, че находището на минерална вода е много голямо и позволява по-голям дебит. Тя ще се докара до града по 13 км. тръби, а целият проект възлиза на близо 17 млн. лв.

До три месеца трябва да се представи документацията по първия етап на проекта, който включва пробиването на сондажа и изграждането на надземна сондажна станция, а като възложител държавата ще го финансира.

След одобрение от строителното министерство, проектът ще бъде прехвърлен на общината.

От местната управата планират, след като докарат водата до града, да предлагат нейното използване на частни инвеститори.

Проектът за геотермалната вода беше стартиран през 2009 г. и по него беше изградена централа при златоградското село Ерма река, но  по-късно беше замразен заради липса на средства.  

Находището с минералната вода, което тече от Златоград към Гърция е известно от 1959 г., а горещата течност е с доказани лечебни качества за балнеолечение на редица заболявания и активно се използва в южната ни съседка.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини